Виставка, що експонується у художній галереї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, називається "Портрет солдата". Хоча, можливо, краще було б "Очі солдата". Бо перше, що в цих портретах вражає і заворожує, -- очі. Не камуфляжна форма, не забинтовані голови і кінцівки -- саме очі солдатів із страшної війни, що коротко називається АТО. Сумні і суворі, пильні і замислені, насторожені і відкриті -- у кожного вони віддзеркалюють пережите там, на сході, де зовсім інше життя, інша його ціна й інша правда про нього. Проте всі вони -- без ненависті і зла, навпаки -- з добром і вірою.

 

Авторка світлин -- журналіст Вікторія ЯСИНСЬКА. Вона -- фронтовий кореспондент одного з київських видань. Після багатьох зустрічей та інтерв'ю з героями АТО у неї виникла ідея показати обличчя війни через портрети захисників України та найвиразніші цитати з їхніх історій.

 

Перша виставка з 21 портрета нині мандрує США і має такий успіх, на який Вікторія та її друзі-волонтери, які повезли світлини туди, не очікували.

 

У другій колекції вже 40 робіт. Вона викликала велику зацікавленість: Вікторію запрошують у багато великих і невеликих міст, як, наприклад, Корсунь-Шевченківський.

 

Фотокор орієнтувала свою роботу передусім на молодь. Але не тільки, поділилася Вікторія на відкритті виставки. Все суспільство повинно гідно оцінити мужність і жертовність цих людей і віддати їм належне, насамперед увагою і розумінням.

 

До Корсуня-Шевченківського ця виставка потрапила завдяки голові громадської спілки воїнів АТО і одному з 40 героїв -- Івану ЖУРАВЛЬОВУ (на знімку разом зі своїми дітьми). Іван був поранений біля Савур-могили і потрапив у полон. Спогади супроводжують фото: "У полоні розумів, що немає сенсу взагалі що-небудь казати -- все одно розстріляють. Я взагалі не надіявся вийти звідти живим..." І очі на портреті зовсім не такі спокійні, як тепер: насторожені, стривожені... Другий герой виставки з корсунською пропискою -- Роман АНТОНЮК. З посади начальника водоканалу він добровольцем пішов на схід і возив там не тільки воду для воїнів.

 

Щирі захоплені відгуки про виставку Вікторія Ясинська почула від багатьох відвідувачів. Були серед них і учасники АТО, їхні родичі. Всі вражено вдивлялись в риси бійців, закарбованих на світлинах, читали й перечитували рядки з одкровень героїв. Вікторія виявилась не просто фотокором з гарячих точок, вона зуміла підняти свої розповіді до рівня вищого пілотажу -- публіцистики.

 

Людмила ЯРОВА, Ліна ЛЕБЕДЕНКО.

Фото Людмили ЯРОВОЇ.

 

Черкаська область.

 

Голос України