Багато хто, особливо жителі столиці, нині відчувають на собі вплив забрудненого внаслідок спеки і безвітряної погоди повітря. Як уже писав "Голос України", за даними досліджень, нині у повітрі забагато формальдегіду, діоксиду вуглецю, інших шкідливих сполук, адже до спекотної погоди додалися автомобільні викиди. Тож екологи Національного екологічного центру України попереджають, що без вирішення транспортних проблем столиці киянам влітку на свіже повітря можна й не розраховувати. Тому й не дивно, що багато людей відчувають слабкість, важкість дихання, кашель, головний біль, сонливість вдень та безсоння вночі тощо.

 

Як поводитися в таку погоду, щоб уберегти себе від екологічних загроз, розповідає лікар-дієтолог Оксана СКИТАЛІНСЬКА.

 

Найкращим напоєм влітку має бути звичайна вода, каже пані Оксана. Вранці одразу після пробудження обов'язково треба випити склянку ледь теплої води, бажано з лимоном. Загалом, за словами експерта, дуже важливо в спекотний період приділити питному режиму особливу увагу. "Нам завжди потрібна вода, а в спекотну пору року особливо. Ми багато п'ємо, а якщо не нічого не пити, буде втрата вологи з організму, а кров почне згущуватися. Тож потрібно привести обмінні процеси в організмі до нормального балансу, і в цьому допоможе звичайна вода", -- пояснила вона.

 

Корисними будуть і відвари трав та вода з соком фруктів і ягід або натуральний хлібний квас. Як зазначила дієтолог, напої треба вживати без цукру. Також рекомендовано менше пити кави, оскільки цей напій якраз стимулює виведення рідини з організму. Свіжозаварений зелений час рекомендується вживати в теплому вигляді (посилює потовиділення) -- 1--2 чашки на день.

 

Що стосується продуктів харчування, то дієтолог рекомендує яйця, зварені некруто, горіхи, кисломолочний сир нормальної жирності (відновлюють клітини печінки, посилюють жовчовиділення, зв'язування та виділення токсинів). Добре вживати розторопшу плямисту та артишок -- захищають клітини печінки від токсичних ушкоджень. Корисні й хрестоцвіті (всі сорти капусти) -- підсилюють детоксикацію організму печінкою. З приправ має протизапальні та відновлювальні властивості куркума. Також дуже корисні жовті, оранжеві, червоні й зелені овочі та фрукти (містять каротиноїди, які перетворюються на вітамін А та покращують роботу шкіри і слизових оболонок. Сприятимуть виведенню токсинів із організму і кавун, диня, огірки, листя петрушки та селери. Багаті на пектин такі продукти, як смородина, яблука свіжі та печені; горох варений та квасоля -- виводять шкідливі речовини через кишечник. Часник, цикорій у вигляді кави та листя, топінамбур -- містять речовину інулін, яка сприяє росту корисних бактерій у кишечнику та зміцненню імунітету.

 

А от солодощі та борошняні вироби, смажена та копчена продукція аж ніяк не сприятимуть нормальній роботі організму в спеку.

 

Звісно ж треба обов'язково робити вологе прибирання приміщень та знаходити час бути на природі.

 

Київ.

 

Поради записала
Марина КРИВДА.

 

ТИМ ЧАСОМ, за прогнозами синоптиків, нинішні вихідні й початок серпня будуть спекотними. На вихідних в окремих регіонах можуть бути дощі, але висока температура повітря зберігатиметься, а з нею і надзвичайна та висока пожежна небезпека. Так у південній частині, Кіровоградській, Дніпропетровській, Чернівецькій, місцями Донецькій, Вінницькій, Хмельницькій та Тернопільській областях очікується надзвичайна (5-го класу) небезпека, на решті території (крім Карпатського регіону) і, зокрема, на Київщині переважно висока (4-го класу) пожежна небезпека.

 

Голос України