З кожним днем збільшується кількість нових ОСББ. Для їх розвитку в багатьох містах України є спеціальні програми підтримки, що допомагають впроваджувати енергоефективні заходи. Рівне — не виняток. Наше місто також має об’єднання, роботою яких можна пишатися. Серед таких — ОСББ «Дружба», яке у січні 2010-го створили мешканці будинку №60-а по вулиці Степана Бандери, і яке очолив Іван Фатич.

За шість років співвласники доклали чимало зусиль, щоб їхній будинок справді мав гарний вигляд та був економнішим. У цьому їм, звичайно, допомогли місто й область. У багатоповерхівці за кошти обласного бюджету відремонтували покрівлю, замінили ліфт у першому під’їзді. Ще у 2010-му встановили металопластикові вікна у під’їздах завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку міста Рівне у співвідношенні 20% — кошти громади (з кожної квартири сплатили по 200 гривень), 80% — кошти муніципалітету. Завдяки цій програмі зробили ремонт у трьох під’їздах, встановили тамбурні металопластикові двері. У трьох під’їздах облаштували світлодіодне освітлення.

— У всіх квартирах ми встановили індивідуальні газові котли ще у 2011 році, — розповідає голова ОСББ «Дружба» Іван Фатич. — Місто виділило для цього 27 тисяч гривень, 4 тисячі з яких пішли на податки. Решту коштів збирали поквартирно: мешканці двокімнатної сплатили 9—10 тисяч, трикімнатної — 12—13 тисяч гривень.

Наймасштабнішим проектом об’єднання стало утеплення дев’ятиповерхівки (на знімку). Втілення задуму почали у 2014 році поетапно, а планують завершити восени нинішнього року. І знову тут допомогла участь у Муніципальній програмі сталого розвитку міста Рівне, яка передбачає 70% фінансування — за рахунок коштів міста, 30% — громади. Щоправда, цьогоріч вартість утеплення є більшою. Не маючи таких коштів, співвласники вирішили взяти на п’ять років кредит «Теплий дім» у рамках Державної програми підтримки з енергозбереження, що передбачає відшкодування для ОСББ суми кредиту від 40 до 70 відсотків, залежно від кількості субсидіантів.

Ефективність впровадження енергоощадних заходів співвласники ОСББ «Дружба» відчули одразу після встановлення вікон — у під’їзді стало тепло. Завдяки індивідуальним котлам співвласники можуть самостійно регулювати температуру у своїх помешканнях. Фактично за п’ять років, відколи встановлено котли, вони себе окупили. Але найбільший ефект мешканці відчули після утеплення будинку. «До утеплення за опалювальний період я спалювала 440 кубів газу. Цієї зими — 268. Сподіваюся, що коли буде утеплено ще одну стіну, цифра знизиться до 200 кубів», — каже бухгалтер ОСББ.

Хоч і багато зроблено, проте плани на майбутнє у ОСББ «Дружба» не менш грандіозні. Іван Фатич каже, що потрібно замінити електрокабель, зробити ремонт у підвальному приміщенні, покласти тротуарну плитку в дворі, облаштувати дитячий майданчик, утеплити горище, встановити сонячні колектори тощо.

Олена ЧУДІНОВИЧ, регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото Олени ЧУДІНОВИЧ.