Ще 25 котелень у закладах соціальної сфери на Вінниччині переведено на альтернативні види палива протягом першого півріччя нинішнього року.

Обласною програмою «Енергозбереження-2020», що реалізується в регіоні, передбачено повністю або частково замінити використання природного газу на інші види палива у кожному закладі соціальної сфери. Як повідомив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко, з початку нинішнього року завершено роботи з переведення 25 котелень з газу на дрова, щепу, пелети і навіть солому. За його словами, ще стільки само котелень планують переобладнати до кінця року. Загалом в області понад двісті закладів соціальної сфери уже мають котли на альтернативному паливі.

— Уже десять років здійснюємо роботи зі скорочення споживання блакитного палива, — каже Андрій Гижко. — Спочатку до нової справи керівники ставилися з недовірою. Перші котли на соломі, встановлені у школах села Вахнівка та Росоша Липовецького району, стали об’єктом екскурсій керівників соціальної сфери зі всієї області. Нині вже нікого не треба агітувати. Але запитань не поменшало. Головне з них — який вид палива обрати, щоб мати значну економію коштів і ефективне отримання теплової енергії.

Як пояснив співрозмовник, найбільше котлів встановлюють на дровах та щепі. На такому виді палива працюватиме, зокрема, найпотужніша в державі котельня в обласному центрі, введена в експлуатацію у другій половині липня нинішнього року. Тут вироблятимуть тепло для обігріву будинків і підігріву води для мікрорайону Тяжилів. 

Встановлюють також котли на електриці із застосуванням нічного тарифу. Спресована у тюки солома є ще одним видом палива для низки котелень у сільській місцевості. У селищі Турбів збудовано завод з виготовлення паливних пелетів із соломи. В обласному центрі міська влада одночасно реалізує програму утеплення приміщень шкіл, дитячих садків, лікарень — загалом 45 закладів соціальної сфери планують модернізувати протягом двох наступних років. Для цього використають кошти позики Європейського інвестиційного банку.

На запитання, що роблять з газовими котлами, сільський голова Росоші Липовецького району Володимир Сличук жартома відповів: «Нехай трохи відпочинуть. Почекають до кращих часів». За словами співрозмовника, газові котли не демонтували, а законсервували. Хтозна, як складеться ситуація надалі.

Вінницька область.