Значне зростання валового збору цієї культури істотно збільшить експорт

 

В Україні завершено збирання ранніх зернових та зернобобових. З 9,6 мільйона гектарів намолочено майже 38 млн. тонн збіжжя за врожайності 39,4 ц/га (у 2015 р. — 36,2 ц/га). Із пізніх зернових культур гречка обмолочена на 46 тис. га, або 31% площ, намолочено 60 тис. тонн за врожайності 12,9 ц/га (у 2015 р. — 12,3 ц/га). Просо зібране з 47 тис. га, або 46%, намолочено 87 тис. тонн за врожайності 18,4 ц/га (у 2015 р. — 19,7 ц/га). Найбільший вал зерна засипали в засіки хлібороби Одещини — 3,8 млн. тонн, Вінниччини — 3 млн., Харківщини — 2,7 млн., Запоріжжя — 2,5 млн., Дніпропетровщини — 2,4 млн. та Миколаївщини — 2,3 млн. тонн. Найвища середня врожайність зернових та зернобобових культур у Вінницькій — 55,6 ц/га, Хмельницькій — 53,7 ц/га, Черкаській — 52,3 ц/га, Київській — 49,9 ц/га, Тернопільській — 47,4 ц/га областях. 

 

Відкриттям сезону став горох, площі під ним на вітчизняних полях істотно зросли. За початкового прогнозу в 182 тисячі гектарів аграрії засіяли цією бобовою культурою 226 тис. га, що на 33% більше, ніж торік. Це рекордні площі під горохом в Україні за останні п’ять років.


Ставки на горох, швидше за все, себе виправдають. Погода напередодні весни була сприятлива, що дало змогу почати посівну на кілька тижнів раніше від строків. У південних областях вона стартувала вже в 20-х числах лютого. Рання весна, що супроводжувалася достатньою кількістю опадів, а, отже, і гарними запасами продуктивної вологи в ґрунті. Таким чином, і посіви розвивалися краще.


Таке істотне для гороху зростання площ, а також підходящі агрометеорологічні умови, які сприяли високій врожайності — 32,3 ц/га, забезпечили максимальний за останнє десятиліття його валовий збір. За інформацією УкрАгроКонсалт, гороху зібрано 763 тисячі тонн — вдвічі більше порівняно з попереднім сезоном (тоді було 378 тис. т).


Отож може стати рекордним і його експорт. Експерти вважають, що гороху за кордон у цьому сезоні буде продано не менш як 425 тисяч тонн. Попередній рекорд в 260 тис. тонн зафіксовано ще в 2006/07 маркетинговому році.


Оптимістичні прогнози пов’язані не тільки зі зростанням валового збору, а і відкриттям нових ринків збуту для українського гороху, таких як Оман, М’янма, Мальта та інші. Також наша держава істотно наростила поставки в ключові країни-імпортери. Беззаперечним лідером у закупівлях нашого гороху стала Індія. У попередньому сезоні Україна поставила туди цієї культури на 53% більше, ніж за 2014/15 маркетинговий рік. Наростили закупівлі також Бангладеш, Кенія, Шрі-Ланка.


Крім зростаючого попиту на тлі розширення ринків збуту й збільшення поставок, серед позитивних для виробників чинників вирощування гороху є внутрішні ціни. За останні два роки вони виросли більш як утричі. Зрозуміло, що істотно позначилася девальвація національної валюти. Але, все-таки, навіть після відносної стабілізації гривні, ціни на горох в Україні продовжують підвищуватися досить високими темпами (на 300—500 грн./т на місяць). Загалом з початку нинішнього року зросли більш як на третину. І в доларовому еквіваленті ціна на горох також перевершила докризовий рівень і вже перевищила 380 дол./т.


З огляду на зростаючий попит на бобові культури з боку Азіатського ринку, можна вважати горох перспективною культурою як для українських аграріїв, так і для експортно-орієнтованих компаній. Однак не варто недооцінювати погодні ризики: поступові зміни клімату й дедалі частіші посухи не дозволяють говорити про довгострокові перспективи збільшення врожаю гороху. Але цього року погода дала виробникам карт-бланш, і вони ним скористалися.


З ситуацією  знайомився Валерій ДРУЖЕНКО.