На десять років передав в оренду фермеру земельний пай Андрій Лозінський з села Висока Гребля Крижопільського району на Вінниччині. Було це у 2005-му. Повернувшись з району бойових дій на сході країни, де був рік, Лозінський мав намір самостійно обробляти свій наділ. Однак фермер ділянку не повертає. Каже, що договір на неї чинний до... 2022 року. Як без згоди орендодавця продовжили термін дії документа?

 

«Хтось з нас погано знає арифметику...»


Рік тому Андрій Лозінський з Крижопільського району попередив фермера Миколу П., що не має наміру надалі продовжувати з ним договір. Зробив це письмово 25 серпня 2015-го. Відправив рекомендованим листом. Каже, фермер відмахнувся від його попередження, як від надокучливої мухи. Після збирання цьогорічного врожаю направив тракториста для дискування орендованої у Лозінського землі. А той разом з декількома побратимами став поперек дороги трактора.


Фермер звернувся із заявою до поліції. Поскаржився, що йому перешкоджають у роботі. Волонтер Олена Верлан, до якої звернувся по допомогу вчорашній боєць, порадила йому також написати заяву в поліцію. Добиватися виконання фермером умов договору. Як стверджує пані Олена, справедливість на стороні АТОвця. Це видно з наданих ним документів. Але він змушений доводити очевидне. Чому?
— Ось наш договір з фермером П., — показує документ Андрій Лозінський. — Яка дата? 2005-й, 28 квітня. На скільки часу укладений? На десять років. Коли мав закінчитися? 28 травня 2015-го. Цифри прості й зрозумілі, як два додати два. Але не для таких, як П. У нього своя арифметика. Заплутана. За його арифметикою, договір дійсний аж до 2022 року.


— Ми з чоловіком прийшли до нього і кажемо, давайте розійдемося по-людськи, ви добре знаєте, коли і на скільки підписувався договір, — розповідає дружина Лозінського Олександра. — А він відповідає: у мене всі документи в порядку, якщо сумніваєтеся, йдіть до суду.


Лозінські передали в оренду фермеру два паї, разом виходить майже п’ять гектарів. Така площа не робить погоди орендарю, бо він обробляє набагато більше землі. Та повертати не хоче навіть малої частки.
У 2005 році Лозінські укладали договір на підставі сертифіката на земельну частку (пай). Державний акт отримали у 2006-му. Прийшли до фермера переоформити договір на підставі нового документа на право власності на землю.


— Ми передали всі необхідні документи, — пояснюють Лозінські. — Про зміну терміну оренди не було мови. Фермер сказав, що зареєструє договір у Держреєстрі й тоді копію документа передасть нам. Весь цей час, тобто з 2006-го, П. годував нас обіцянками надати копію. Аж поки не звернулися до адвоката, той витребував у Держреєстрі копію. Коли прочитали документ, тільки тоді зрозуміли, чому не надавав копію. Фермер просто обманув нас.


Підпис не мій, підроблений


П. зареєстрував договір у Держреєстрі 25 січня 2012 року. На десять років. Тому й стверджує тепер, що договір чинний до 2022-го.


— Чому він так зробив? Хто з ним домовлявся на такий термін? Хто підписував документ замість нас? — перепитує Андрій. — Якось зробив. Підпис це не мій, я так не підписуюся. Порівняйте: ось я підписував договір у 2005-му, а це вже у 2012-му. Навіть без експертизи видно, що зроблено це різною рукою.


Лозінські обоє нині без роботи. Мають сина-студента, якому потрібно допомогти закінчити інститут. Мають здоров’я і бажання працювати.


— У селі є люди, які самостійно доглядають своє поле, — каже Андрій. — А в нас, що руки не з того самого місця ростуть? Чим ми гірші? Знайомі обіцяють допомогти технікою обробити поле, зібрати врожай. Підрахували, що навіть після того, як розрахуємося за надану допомогу, все одно матимемо більше, ніж дає фермер. Але як землю забрати? За своє ще й доведеться судитися.


Орендодавці стверджують, що фермер розраховувався з ними зерном. Але при цьому ніколи не давав розписатися за отриманий розрахунок.


— Якщо ти працюєш по-чесному, то дай людині розписатися у відомості на отримання зерна, а не роби все шито-крито, — каже Андрій Лозінський.


Не згодні, нехай ідуть до суду


Фермер Микола П. розмову з журналістом розпочав з того, що договір із Лозінськими має законну юридичну силу, зареєстрований у Держреєстрі, претензій до документа не може бути.


— Якщо Лозінські з чимось не згодні, нехай йдуть до суду, — каже Микола П. — Я їм це радив уже не раз. Суд встановить, хто з нас правий, а хто — ні.


Фермер уточнив, що виділив для сім’ї Лозінського, коли той був в АТО, додатково тонну зерна, мішок цукру, два мішки соняшнику. Зауважив, що Лозінський вже вдався до незаконних дій — перешкоджав техніці обробити поле. На уточнююче запитання, коли закінчується термін договору, одразу сказав: у 2022 році. Ще раз повторив: договір законний.

Вінницька область.


Фото автора.


P.S. А. Лозінський звернувся до суду із заявою про повернення земельної ділянки на підставі того, що закінчився термін дії договору оренди.

 

Орендодавець Андрій Лозінський: «Підпис на договорі не мій...».