У селі Стремигород Коростенського району Житомирщини вже вдруге відбувся фестиваль льону.

 

 

Торік він мав статус обласного, а цього разу вже загальноукраїнського.


Ініціатор заходу — депутат Житомирської облради, власниця агрокомпанії «Зоря», на базі якої і тривало дійство. Це сільгосппідприємство особливо активно відроджує льонарську галузь. Мету заходу можна передати таким запитанням: чому в день вишиванки українці одягають сорочки, пошиті з тканини, яку завезено з-за кордону?


Ірина Костюшко переконана: відродимо льонарство — відродимо село. Адже це робочі місця, прибутки агропідприємств, заробітки селян. «Лише об’єднавши зусилля влади, аграріїв, бізнесу, ми зможемо повернути льон і відродити села», — каже вона. «Зоря» займається не лише виробництвом, а й експортом своєї продукції. Ще одна теза: реалізовувати треба не сировину, а готову продукцію. Ірина Костюшко продемонструвала гостям олію з льону, виготовлену в агропідприємстві.


Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко вважає, що завдяки децентралізації кожен регіон отримує нагоду зайняти унікальну нішу. Для Житомирщини такою є льонарство. Його розвиток дає громадам шанс збільшити свої доходи шляхом вирощування, переробки та експорту продукції. Таку думку підтримують і народний депутат України Володимир Арешонков та міністр агрополітики і продовольства Тарас Кутовий, які теж стали учасниками фестивалю.


Крім науково-практичної конференції, присвяченої обговоренню проблем та перспектив розвитку галузі льонарства, у Стремигороді відбулися й інші заходи. Було продемонстровано колекцію одягу з лляної тканини. Охочі могли скуштувати страви з льону. На фестивалі виступили професійні й самодіяльні артисти.

 

Житомирська область.

 

На фестивалі можна було побачити в роботі старий ткацький верстат.

 

Фото зі сторінки Геннадія Зубка у Фейсбуці.

 

 

 

 

На фестивалі можна було побачити в роботі старий ткацький верстат.