На жаль, поява нових осередків украй небезпечної інфекційної хвороби свиней уже нікого не дивує.


У селі Литвяки Лубенського району, що на Полтавщині, днями ліквідували осередок захворювання домашніх тварин на африканську чуму свиней. Водночас тут тривають передбачені в таких випадках карантинні та спостережні заходи.


Як з’ясувалося, спершу про падіж однієї свині у власному домогосподарстві фахівцям ветеринарної служби повідомив мешканець згаданого села. За таких обставин біологічний матеріал відправили до обласної лабораторії та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Там виявили і підтвердили наявність збудника АЧС у рештках тварини. Тож задля координації дій із локалізації та ліквідації осередку небезпечної інфекційної хвороби одразу провели засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лубенській РДА. На ньому визначили план заходів і межі осередку, зон захисту та нагляду.


Зокрема, тут оголосили 40-денний карантин із обмеженням руху транспорту та встановленням на території села двох санітарних постів із дезінфікуючими бар’єрами. У Литвяках спеціалісти провели також подвірний обхід усіх домогосподарств. За інформацією Головного управління ДСНС в області, шість виявлених при цьому свиней із підозрою на ураження АЧС фахівці-ветеринари знищили, а їхні туші за допомогою рятувальників спалили. У згаданих зонах захисту та нагляду триває цілодобове спостереження.


Зазначимо, що з літа минулого року на Полтавщині зафіксовано вже понад півдесятка випадків захворювання тварин африканською чумою свиней. Причому найбільше їх фіксували саме у північній частині області — у районах, через які проходить стратегічна автомагістраль Київ—Харків. Спочатку сюди, в село Харківці Пирятинського району, з сусідньої Київської області завезли для переробки уражені збудником АЧС туші свиней із сумнозвісного комбінату «Калита». Потім був новий спалах, спричинений купівлею поросят на «тіньовому» нічному (!) ринку в Черкаській області господарем приватного обійстя...


На жаль, відтоді різноманітних «стихійних точок», де разом із живими кабанчиками чи їхнім м’ясом можна «придбати» й збудника смертельної для них хвороби, в нашій державі не поменшало. А про якісь реальні покарання для тих, хто ігнорує елементарні правила безпеки, доводиться лише мріяти. За таких умов поява нових осередків «африканки» вже нікого не дивує...

Полтавська область.

 

Загрози від АЧС вітчизняні кабанчики не відчувають лише на святкових тацях...


Фото з архіву автора.