На Харківщині виявлено вогнище африканської чуми свиней. Карантинні заходи охопили 20-кілометрову зону ризику й сам Харків. 

 

За словами заступника голови ХОДА Марка Беккера, уже провели подвірний обхід на території епізоотичного вогнища і у трикілометровій зоні в районі села Протопопівка в Дергачівському районі, де виявили трупи заражених свиней.


— У результаті обходу було виявлено 27 голів свиней, які ліквідували безкровним способом. Трупи тварин спалили й поховали із застосуванням дезінфікуючих засобів на могильнику, — сказав М. Беккер.


Також фахівці обходять домоволодіння в 20-кілометровій зоні. Виявлених тварин візьмуть на контроль, щоб у разі падежу вчасно зафіксувати його і негайно застосувати заходи щодо ліквідації можливого епізоотичного вогнища.


До 20-кілометрової зони особливої уваги входять 69 населених пунктів Дергачівського, Золочівського, Богодухівського, Харківського районів, а також місто Люботин. Протягом 40 днів звідси, як і безпосередньо з вогнища інфекції, заборонено вивозити продукцію тваринництва і рослинництва. У зоні встановлено шість ветеринарно-карантинних поліцейських постів, які перешкоджають ввезенню і вивезенню будь-якої продукції тваринницького походження на цій території. На цих блокпостах також проходять огляд і дезінфекцію всі автомобілі, які перетинають зону. Правоохоронні органи отримали завдання ліквідувати стихійні точки продажу м’ясної продукції.


Компенсацію за знищене поголів’я проводитимуть за рахунок резервного фонду районного бюджету. Рішення про виділення необхідних коштів уже ухвалено на сесії Дергачівської районної ради.

 

Тим часом

 

На в’їздах до Хмельниччини стоять санпости


На Хмельниччині встановлено санітарні пости, які мають не допустити поширення африканської чуми свиней в області, адже нещодавно в країні зареєстровано нові випадки захворювання, зокрема у сусідніх областях.


При в’їзді на територію краю спільно з Держпродспоживслужбою, ДСНС та Нацполіцією розгорнуто 14 постів санітарного контролю та спеціальної обробки в одинадцяти районах області. Усі пости забезпечені дезактиваційними бар’єрами. Загальну обробку техніки проводять працівники ветеринарної служби. На шляхах контролюється переміщення тваринницької продукції та живої худоби.


Ірина КОЗАК.