Рекордний показник цукристості солодких коренів зафіксовано з початку їх збирання на Вінниччині. У середньому по області він становить 17,5 відсотка, а на плантаціях Крижопільського заводу буряки ще солодші — вміст цукру дорівнює 18,3 відсотка. «Багато сонця — багато цукру, — фахівці. — За дощової погоди накопичені цукри розчиняються, за сонячної — акумулюються у рослині».
Втім, теплі сонячні дні, що перейшли з літа в осінь майже з такими само високими температурними показниками, водночас завдають шкоди буряківникам. Чому?


Корені подають «з коліс»


— Ґрунт на бурякових плантаціях від спеки ущільнився і став твердий, як асфальт, — розповідає фахівець Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Комбайни в полі тріщать, як горіхи. Це не мої слова.

Так кажуть механізатори. Частина з них змушена припинити роботу. Бояться пошкодити дороговартісну техніку.


Співрозмовник уточнив, що переважна більшість бурякозбиральних комплексів на полях області іноземного виробництва. Переважно це французькі та німецькі комбайни. «Французам», кажуть, складніше викопувати корені з твердого ґрунту. Саме вони припинили роботу. А ось комплекси німецького виробництва краще проявляють себе. Їх і надалі виводять на бурякові плантації. Спека внесла ще одні корективи — викопані корені не складають у кагати. «Всі працюють з коліс, — пояснює Леонід Козодой. — Буряки не кагатують, як це було раніше. За такого сонця вони згорять у буртах за день-два. Одразу подають на переробку. На деяких заводах максимальний запас сировини роблять на добу або півтори. За прогнозами синоптиків, у нашому регіоні поки що не передбачаються дощі. Тішить вже те, що вночі температура суттєво знижується».