Сьогодні в області розпочав сезон цукроваріння шостий цукрозавод. Гудок покликав до праці робітників Юзефо-Миколаївської цукроварні Козятинського району. Загалом на шести підприємствах варитимуть цукор з буряків нового врожаю. Стільки ж працювало заводів і торік. Першим почали сезон цукровари у райцентрі Іллінці. Сталося це ще 20 серпня. Між початком роботи першої і шостої цукроварні — термін 15 днів. Чому такий суттєвий розрив?


— У кожного заводу своя тактика, — пояснюють фахівці. — Старт сезону і графік роботи визначають, беручи до уваги низку факторів, — насамперед площу вирощування коренів, потужність підприємства. Не залишаються поза увагою погодні умови. Одні зараз «ловлять» сонце, дають можливість кореням набрати більше цукру, інші, навпаки, бояться можливих дощів чи ранніх заморозків, тому стартують раніше.


На Іллінецькому цукрозаводі, який першим розпочав роботу не тільки в області, а й в Україні, планують зварити 35 тисяч тонн солодких кристалів. Приблизно у три рази більше їх отримають на Гайсинському цукровому.

Загалом очікується зварити 410 тисяч тонн цукру, торік цей показник становив 320 тисяч тонн.


— Середня вага кореня станом на перше вересня була 532 грами, — уточнює Леонід Козодой. — Кількість рослин на одному гектарі — 103 тисячі. Не складно підрахувати біологічну урожайність, виходить приблизно 530 центнерів з гектара. Зрозуміло, що фактична урожайність нижча. Нині вона становить 470—480 центнерів на круг. Я порівнював цифру з іншими регіонами. У жодній області не мають таких показників на буряковому полі, як у нашій. Як і в попередні роки, Вінниччина знову планує зварити найбільше цукру порівняно з іншими бурякосіючими областями.


Вінницька область.