На Прикарпатті відбувся майстер-клас з гри на пересувному карильйоні. Навчання тривало три дні на території греко-католицького монастиря Чину св. Василія Великого у селі Гошів Долинського району. Одна з небагатьох у світі жінка-карильйоністка Ірина РЯБЧУН (на знімку) ділилася досвідом з шістьма учителями Калуської, Коломийської, Долинської та Івано-Франківської музичних шкіл. За словами відомої музикантки і викладачки, слухачі, котрі опановували гру на новому для них інструменті, чудово впоралися із практичними завданнями і вже незабаром, після отримання навчальними закладами карильйонів, зможуть передавати свої навички учням.

 

Варто зазначити, що Долинська та Калуські музичні школи вже мають пересувні карильйони. Також інструменти отримають Коломийська та Івано-Франківська музичні школи. Карильйонні майстри брати Леонід та Сергій БОТВІНКО запевнили, що найближчим часом, пересувні музичні інструменти будуть готові. Також вони повідомили, що невдовзі карильйони матимуть механічний спосіб передачі, котрий природніше відтворюватиме звуки.

 

Присутній на майстер-класі начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир ФЕДОРАК зазначив, що подібні заходи є своєрідним рушієм до розвитку нового для українців напряму музики. Під час навчання також було напрацьовано п'ятирічну програму, за якою навчатимуть дітей гри на карильйоні. Принагідно додамо, що такий майстер-клас відбувся вперше не тільки в області, а й в Україні загалом.

 

ДОВІДКОВО

 

Карильйон -- ударний музичний інструмент, що являє собою набір точно налагоджених дзвонів з механічним керуванням. На карильйоні грають вручну за допомогою спеціальної клавіатури, сполученої зі дзвонами і розташованої поруч. У випадку фортепіанної системи клавіш це дає змогу виконувати не лише передзвін, а й складні музичні твори. Гошівський карильйон налічує 52 дзвони.

 

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України