Чергова бійка жителів з найманцями через будівництво

 

Інцидент стався в понеділок у Святошинському районі міста. Протягом останніх трьох місяців — це вже четвертий відомий випадок жорсткого протистояння через земельні ділянки.


У Києві у Святошинському провулку на ділянці в півгектара землі компанія «Київміськбуд» має намір звести двадцятиповерховий житловий комплекс на 183 квартири з підземним паркінгом і дитячим садком. У січні будівельники мали намір розпочати роботи, але жителі найближчих будинків чинили значний опір. У Київраді було створено комісію з перевірки фактів, викладених протестувальниками, вони не підтвердилися. Відбулися переговори сторін під егідою депутатів міськради. Було досягнуто компромісу. Але зненацька пристрасті розгорілися з новою силою, і в найближчі дні жителі мають намір продовжувати акцію протесту.


5 вересня понад 100 осіб перекривали проїзд по вулиці Святошинській, у результаті чого утворився кілометровий затор. «На такі заходи ми пішли тому, що влада й поліція не діють і не хочуть нас захищати від найманців, привезених на будівництво. Поліцейських ми викликали ще вдень, приїхав навіть начальник Святошинського райуправління. Ми думали нас захистять, адже «тітушки» кидали в нас димові шашки й нам довелося викликати медиків для потерпілих! — обурюються місцеві жителі. — Ми протестуємо проти того, щоб «Київміськбуд» зводив тут висотку. Це спірна територія. Крім того, будівельники з «тітушками» обгородили ділянку, а там автомобілі місцевих жителів. Люди не можуть забрати своє майно. Власне, це й стало головною причиною початку активних дій».


Ближче до ночі в протестувальників полетіло каміння, активісту розбили голову і йому викликали швидку. У деяких авто «тітушки» розбили вікна. У відповідь жителі поставили біля будівництва намети і замовили машину з піском, щоб звести барикаду.


Протистояння продовжилося наступної доби. Увечері, 6 вересня, жителі зібралися на схід. Їх охороняли ветерани батальйонів «Донбас» і «Айдар». Як повідомляє народний депутат Семен Семенченко, «тітушки», що протистояли жителям, пускали в хід газ і каміння. Вони навіть на початку першої ночі захопили прибулу слідчо-оперативну групу поліції й декількох народних депутатів. Спецназу довелося штурмувати ворота будівництва.

До другої години ночі 7 вересня було затримано і доправлено до поліції майже 100 найманців. Мешканці сусідніх будинків почали розбирати паркан будівництва.


А «Київміськбуд» продовжує доводити, що будівництво висотки законне, землю їм виділила Київрада 2014 року, проведено всі експертизи і переговори з мешканцями й навіть знайдено компроміс: дитячий садок, про який мріяли мешканці, буде побудовано, а проїжджа частина вулиці може бути розширена після відповідного звернення до «Київавтодору». Усі аргументи будівельників викладено на сайті компанії.


Як зазначає прес-служба будівельного холдингу, нині на цій земельній ділянці місцеві жителі паркують свої машини. Адресу зазначено в списку КП «Київтранспарксервіс» як земельну ділянку, на якій функціонують незаконні паркування без відповідних на те документів.


«Компанія «Київміськбуд» ще раз підкреслює, що діє в рамках законодавства й на основі виданих дозвільних документів на проведення будівельно-монтажних робіт», — заявляє прес-служба компанії.


До суперзаконослухняних «київміськбудівців» є запитання: навіщо вам потрібні були «тітушки» на будмайданчику, а разом з ними «димові ефекти», скандал, розбита голова жителя і пошкоджені приватні авто? Чому люди не можуть забрати свій транспорт? І хто відповість за все, що сталося? Зрештою, коли в чиновницькі голови потрапить проста думка, що найголовніше — люди, їх благополуччя, а не висотка, навіть двадцятип’ятиповерхова.