Під час VIII Міжнародного фестивалю дерунів, який минулої суботи відбувся на Житомирщині в Коростені, було використано 35 тонн картоплі. Діяло 230 точок із приготування і продажу цих смаколиків. Загалом фестиваль відвідало до 50 тисяч осіб. Такі дані оприлюднив оргкомітет заходу. Готували деруни на місці -- чистили картоплю, терли, смажили і продавали, як і належить, свіженькими.

 

А від вибору наїдків очі розбігалися. Місцева спілка німців, наприклад, зовсім невелика. А пропонувала страви за сімома різними рецептами: з мусом, зі шкварками, з ковбаскою, з корицею, з перцем тощо. Як казали самі організатори, в меню були деруни українські, "заморські" та "з викрутасами", "депутатські", "козацькі", деруни по-англійськи, по-польськи, соціальні та "халявні". Страви з картоплі готували жителі не тільки Житомирщини, а й Львівської, Харківської, Донецької, Сумської областей. Як сказав Коростенський міський голова Володимир МОСКАЛЕНКО, девіз фестивалю -- "Деруни об'єднують Україну".

 

Під час цього заходу було проведено благодійний аукціон та безпрограшну лотерею. Зібрані кошти передадуть у спонсорський фонд: 13-й десантно-штурмовий батальйон 95-ї окремої аеромобільної бригади, над яким здійснює шефство Коростень, отримає мобільну котельню місцевого заводу теплотехнічного обладнання.

 

Серед гостей фестивалю були народні депутати України Володимир АРЕШОНКОВ і Юрій ПАВЛЕНКО.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України