Чи можна продавати м’ясо свиней із зони карантину, оголошеного через спалах африканської чуми?


З таким запитанням звернувся до корпункту «Голосу України» у Вінницькій області один з мешканців селища Кирнасівка Тульчинського району (чоловік попросив не називати прізвище). Адже з 31 серпня у цьому населеному пункті оголошено карантинні заходи з метою запобігання поширенню африканської чуми (АЧС). Вірус виявили у тварин на фермі у місцевого фермера («Голос України» за 02.09.2016 «Десять гривень за кілограм живої ваги. На Вінниччині заготівельники «обвалили» ціну на свинину, але тільки в одному селі. Чому?»).

 

 

У хлівах — понад тисячу свиней


— Ветеринари, які ходять у нас попід хати у білих халатах, пояснюють, що робити цього не можна, — розповів у телефонній розмові наш читач. — Але я чув від людей, що дехто все-таки вивозить свиней. Нехай начальство пояснить, що можна робити, а що ні з тими свинками, які люди тримають у себе в хліві й щодня тривожаться, чи не прийде зараза й до них на подвір’я.


На прохання «Голосу України» ситуацію коментує начальник головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук:


— Різати здорових свиней у карантинній зоні можна, — каже Григорій Павлович. — Тільки робити це слід під контролем ветеринарів, які працюють у селищі. Але вивозити м’ясо з карантинної зони не дозволяється. Його треба переробити в домашніх умовах на м’ясні консерви. Можна здавати свиней на забійний пункт. Обласна державна протиепізоотична комісія визначила таким забійний пункт у селі Ілляшівка Тростянецького району. Наші фахівці побували у Кирнасівці у 1880 домогосподарствах місцевих жителів, обстежили 1124 свиней. У жодної тварини не встановлено ознак захворювання на АЧС. Паніку, що виникла на початку, коли недобросовісні заготівельники скуповували свиней по 6—10 гривень за кіло живої ваги, припинили тим, що повідомили, що не спалюватимемо свиней з індивідуальних господарств.


За словами співрозмовника, карантинні заходи у Кирнасівці триватимуть протягом сорока днів. Свиней, які захворіли у господарстві фермера, знищено згідно з вимогами ветеринарної медицини. Територію ферми оголошено місцем епізоотичного осередку АЧС. У радіусі чотирьох кілометрів є ферми інших господарів. Там вірусу АЧС не виявлено. Незважаючи на це, свиней вивозять на забійний пункт.


— М’ясо таких тварин піддається спеціальній обробці з використанням високих температур, — наголошує Григорій Сидорук. — Цей метод називають проварюванням.


Після з’ясування ситуації працівники ветеринарних служб припускають, що АЧС у регіон завезли разом з тваринами. Підприємець, на фермі якого виявлено хворобу, пояснив, що купив частину свиней в одній з областей, де нині також зафіксовано спалах АЧС. Ймовірно, серед них була тварина, уражена вірусом.


Туші в кар’єрі


Депутат Тульчинської районної ради, член екологічної комісії Олег Івасюк повідомив по телефону про факт вивезення туш свиней у піщаний кар’єр. Мова йде про інший населений пункт — село Кинашів, що знаходиться на значній відстані від карантинної зони.


— Мені зателефонували з Кинашева люди і сказали, що у кар’єрі хтось викинув здохлих тварин, — розповідає Олег Івасюк. — Ми виїхали на місце з Віталієм Харченком, він теж депутат райради, працюємо в одній комісії.

Інформація підтвердилася. У кар’єрі дійсно знаходилося четверо туш свиней. Схоже, що їх вивезли індивідуальні господарі, чи один господар, бо під ними лежала ряднина, на якій свиней тягли в кар’єр. Лежали вони в різних місцях. Передали інформацію сільському голові.


Оксана Баленко, сільський голова Кинашева, каже, що туші прибрали і спалили, а місце, де вони лежали, обробили дезінфікуючим розчином. У цьому представникам громади допомогли працівники ветеринарної служби з Тульчина.


Підступна хвороба


Чи можна відрізнити м’ясо з тварини, хворої на АЧС? Ветеринар на ім’я Іван, який попросив не називати його прізвище, пояснив, що хворобу видає синій колір м’яса. «Це ознака того, що тварину зарізали у час, коли в неї була висока температура, — пояснив фахівець. — Підвищена температура тіла проявляється при захворюванні на АЧС. Як правило, розвивається хвороба дуже стрімко — за день-два тварина згорає від високої температури. Якщо в такий момент її заколоти, м’ясо буде синього кольору».


Ні щеплень, ні ліків проти АЧС поки що не винайдено. «Передається інфекція повітряно-крапельним способом, — зазначає ветеринар. — Можлива передача через продукти і навіть через транспортні засоби, на яких перевозили хворих свиней. Хвороба дуже підступна: якщо хоча б одна свиня заразилася вірусом АЧС, то це зазвичай призводить до загибелі усього поголів’я, що знаходиться в господарстві. Ще один прояв підступності — можливе хронічне, безсимптомне протікання хвороби. Вперше АЧС зафіксовано у 1903 році в Південній Африці. Для людини така хвороба — безпечна».

Вінницька область.

 

До речі

 

З початку року в Україні зареєстровано майже півсотні випадків захворювання на африканську чуму свиней.

 

Тим часом

 

Уже діють тимчасові обмеження на ввезення з Вінницької та Волинської областей свинини до Білорусі. А також — кормів (для котів і собак), що не пройшли термічну обробку і виготовлені з сировини, вирощеної на території зазначених областей.


Таку заборону на імпорт з України запровадила і Вірменія, один з найбільших покупців української свинини цьогоріч. Під табу також потрапляють живі свині, їх генетичні матеріали, м’ясо диких свиней, готова продукція, в якій міститься свинина, рогокопитна сировина, шкури і кишки, щетина, мисливські трофеї,  всі види кормів для свиней і комбікорми за винятком тих, що містять синтетичні та хімічні компоненти.


До речі, за даними Державної фіскальної служби, впродовж січня—серпня Україна експортувала 1,52 тис. т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Це майже у 13 разів менше за обсяги, вивезені за кордон за такий само період минулого року, повідомляє Асоціація свинарів України. І, зважаючи на ситуацію з поширенням АЧС у нашій країні, розраховувати на «експортний прорив» у торгівлі свининою не варто.

 

Санітарні пости, встановлені у чотирьох місцях на в’їзді в селище Кирнасівка, попереджають, що на його території — карантин.

 


Фото надано читачем газети Станіславом ПРИЛИПКОМ.