Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони розглянув проект постанови про основні напрями бюджетної політики на 2017 рік.


Народні депутати відзначили, що документ поданий урядом зі значним порушенням строків, передбачених законодавством. Це унеможливило розглянути його в порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради.


Члени комітету зазначили: відповідно до статті 96 Конституції Кабінет Міністрів не пізніше 15 вересня кожного року повинен подавати до парламенту проект закону про Державний бюджет на наступний рік.


За результатами обговорення проекту постанови комітет прийняв рішення направити пропозиції народних обранців до уряду та Комітету з питань бюджету для врахування їх під час підготовки проекту закону про Державний бюджет на 2017 рік.


Члени комітету пропонують забезпечити фінансування видатків на сектор безпеки і оборони на рівні не менше п’яти відсотків від ВВП. Зокрема на оборону — не менше трьох відсотків ВПП, на розвиток оборонно-промислового комплексу — 0,5 відсотка ВПП.


Народні депутати також пропонують передбачити:


— надання державних гарантій в обсязі 10 млрд. грн. для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання;


— окрему бюджетну програму на 2017 рік на погашення відсотків по кредитах, залучених під державні гарантії суб’єктами господарювання у попередні періоди, та встановити порядок погашення за рахунок бюджетних асигнувань;


— норму, згідно з якою з 2017 року не витрачені кошти на державне оборонне замовлення за контрактами мають повертатися до спеціального фонду бюджету; ці гроші повинні бути використані на виконання інших державних контрактів за оборонним замовленням.


Комітет також пропонує встановити у Податковому кодексі норму щодо звільнення від сплати податку на землю державних унітарних підприємств, які включені до складу концерну «Укроборонпром» в умовах особливого періоду та на час проведення антитерористичної операції.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.