74 роки тому Луцьк пережив одну з найтрагічніших сторінок у своїй історії — розстріл наприкінці літа і на початку осені 1942-го євреїв міста. З нагоди цієї сумної події тут біля стін колишньої Великої хоральної синагоги (на знімку) запалили свічки пам’яті і помолилися за спокій душ понад 20 тисяч безвинно убієнних євреїв Луцька та довколишніх сіл. Організували захід меморіальна фундація «Сефер Волинь», іудейська ортодоксальна громада міста, ініціативна група «Збережемо древній Луцьк», Центр міжнаціональної пам’яті Волині.

 

 

Прикро, що такий захід не проводився в самій Великій хоральній синагозі, яка вже багато десятиліть використовується як спортивний зал товариства «Динамо». Одна з найстаріших будівель Луцька, якій уже чотириста літ, могла б стати музеєм Голокосту євреїв Волині. За роки війни на території області фашисти стратили понад сто тисяч громадян цієї національності. Напевно, настав час припинити наругу над древньою святинею, що зберігає пам’ять про десятки поколінь євреїв Луцька, які, до речі, в міжвоєнний період становили майже половину населення міста, а до Першої світової — дві третини.


Більшого вшанування заслуговують і могили розстріляних, розташовані на території Гнідавського цукрового заводу, що ускладнює доступ до них. Тож попри всю скорботність моменту на заході говорили і про необхідність облаштування окремого доїзду до меморіалу.

Волинська область.


Фото з інтернет-видання «Волинські новини».