Непрозорість проведення та заангажованість підсумків. Так можна охарактеризувати основні думки, що склалися в кримському суспільстві з приводу проведення 16 березня референдуму про статус Криму. Він нелегітимний і незаконний, але він відбудеться, як стверджують місцеві керманичі. Багато хто бойкотуватиме процес, але треба визнати й незаперечний факт, що в Криму є реальні люди, які на референдум прийдуть.

Загалом на півострові буде розгорнуто понад 1,2 тисячі виборчих дільниць, які охоронятимуть «народні дружинники» та «кримська армія». У комісії вже почали надходити бюлетені, видрукувані в сімферопольському видавництві «Таврида», а також запрошення для участі в референдумі.

Тим часом у Крим без проблем прилітають і непогано тут почуваються депутати Держдуми Росії і навіть екс-президент Криму Юрій Мєшков, якого три роки тому було видворено з території Кримського півострова й оголошено в Україні персоною нон ґрата.

Екс-чемпіон світу із шахів, а нині депутат Держдуми Анатолій Карпов прибув у Крим не для розгадування шахових головоломок. Своє перебування в Сімферополі 12 березня він обмежив зустрічами зі студентами, юними шахістами та журналістами. Говорив про одне — як добре кримчанам буде в Росії.

Кого ж чекають на референдум до Криму? За наявною інформацією, 15 березня на півострові висаджується «перший» десант депутатів Держдуми РФ. Йдеться про офіційну делегацію. Але, неофіційно, депутати Держдуми давно вже перебувають тут. Було тут помічено і директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна, а також відомого учасника подій жовтня 1993 року у Москві, лідера партії «Трудова Росія» Віктора Анпілова.

Що стосується роботи журналістів, то прес-центр кримського парламенту розіслав просто-таки драконівські умови для акредитації. Журналістам необхідно вказувати, навіть за допомогою чого (марка) він буде фотографувати або робити аудіозапис.

Крім того, є інформація, що журналістам буде заборонено (!) фіксувати хід підрахунку бюлетенів, після закриття дільниць. Це взагалі якесь кримське ноу-хау. Оскільки підрахунок голосів виборців журналістам дозволяли знімати завжди, за всіх урядів і президентів.

Що стосується умов акредитації, то більшість журналістів не зможуть їх виконати. У цьому переконаний і голова української незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

Підсумки референдуму напевне вирішені. Міністр інформації Криму Полонський, очевидно, не випадково згадав на прес-конференції в середу, що попередні підсумки журналісти дізнаються вже ближче до опівночі 16 березня, тоді як дільниці зачиняються о 20.00. Коментарі, як то кажуть, зайві.