Бобринецький міський ринок, що два десятиліття перебував у користуванні Бобринецького районного споживчого товариства, в боротьбі за який бобринецькій громаді допомагав і "Голос України" ("Чия земля, Пузиря? або Подарунок з нагоди ускладнення життя"27.01.2015) суд повернув громаді міста. Нарешті правосуддям встановлено, що документи на право власності постійного користування землею, на якій розміщено торговельний заклад, -- підробка.

 

Відповідно до рішення Вищого господарського суду України від 15 квітня 2015 року, державний акт на право постійного користування землею, виданого КП "Ринок" Бобринецького районного споживчого товариства у 2001 році, було визнано нечинним через його підроблення. Тобто -- скасовано. Відмовлено РСТ і у визнанні за ним права постійного користування земельною ділянкою ринку на підставі державного акта від 1997 року.

 

Шостого вересня 2016 року вказане судове рішення нарешті виконали -- право постійного користування КП "Ринок" Бобринецького РСТ офіційно припинене державним реєстратором із внесенням відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Державний акт КП "Ринок" від 2001 року скасовано.

 

Однак навіть після цього Бобринецьке РСТ продовжувало використовувати недійсний державний акт, мотивуючи тим, що він не був офіційно скасований. Та, відповідно, здирати гроші з місцевих жителів, які хотіли торгувати на базарі.

 

За офіційним повідомленням Бобринецької міської ради, 15 вересня 2016 року, на підставі вказаного рішення суду та рішень міської ради, право постійного користування Бобринецького РСТ землею ринку за державним актом від 1997 року офіційно припинене. Відповідний запис внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Зважаючи на той факт, що обидва державні акти на право постійного користування землею ринку (КП "Ринок" та Бобринецького РСТ) на даний час офіційно скасовано, Бобринецька міська об'єднана територіальна громада як повноправний власник землі попередила, що будь-який збір коштів з підприємців та громадян міста працівниками РСТ та КП "Ринок" за користування ринком є протизаконними. І в випадку таких дій радить звертатись до правоохоронних органів.

 

Найближчим часом міська рада планує вжити заходів щодо звільнення території ринку від незаконних охоронних формувань та сторонніх організацій. Вказані дії, як і всі попередні, будуть здійснюватися виключно в межах чинного законодавства, пообіцяв міський голова Бобринецької об'єднаної територіальної громади Валерій Сніжко.

 

Петро МЕЛЬНИК.

 

Кіровоградська область.

 

Голос України