Завтра (22 вересня) на Меморіалі вічної слави в Луцьку відбудеться панахида з вшанування світлої пам'яті партизанів Другої світової війни. Захід, присвячений Дню партизанської слави, організувала обласна організація ветеранів України.

 

На знімках:

 

колишній партизан
Олександр КОРОЛЮК
із села Пульмо Шацького району
шанована на Волині людина;

 

учасник оборони Бреста лучанин
Ілля СИЗОНЕЦЬ
очолив партизанський загін
ще в липні 1941-го
(Лобна21.09.2011 р.).

 

Час невблаганний. Відходять в інші світи партизани. На території області зараз проживає всього 67 колишніх народних месників, із них десять -- у Луцьку. На Волині, яку в роки Другої світової називали партизанським краєм, в 1942-1944 роках діяли десятки з'єднань і загонів, тисячі місцевих жителів у їх лавах боролися проти загарбників. "Рейкова війна", влаштована "лісовими воїнами", коштувала гітлерівцям сотень пущених під укіс ешелонів з технікою і живою силою.

 

В області завжди достойно вшановували подвиг партизанів. В урочищах Лобна Любешівського, Кухів Груд Маневицького районів, Лопатень Ківерцівського, на місці стоянки партизанських з'єднань Олексія Федорова, Антона Бринського та партизанського загону спецпризначення "Переможці", встановлені пам'ятники народним месникам, належно відзначено їх подвиг і на Меморіалі вічної слави в Луцьку. В Лобні і Лопатні діють музеї партизанської слави.

 

На жаль, вже кілька років на Волині не проводять традиційних зльотів партизан, як це завжди було 22 вересня. Ці вбілені сивиною ветерани заслуговують, аби їх хоч раз на рік збирали разом і віддавали належне їх ратному подвигу. Це необхідно робити, допоки вони залишаються поруч з нами. Для них, для нас і для молоді, яка повинна знати про їх славні справи.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України