На Кіровоградщині стартував 46-й Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». Цьогоріч його присвячено творчості видатного актора і великого патріота України Миколи Садовського. Саме його портрет прикрашає фестивальну афішу (на знімку). Символічно, що на честь корифея українського театру Марка Кропивницького перейменували Кіровоград.

 


Усеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» започатковано в нашому краї, на батьківщині корифеїв українського театру, у вересні 1970-го, з нагоди 125-ї річниці від дня народження Івана Карповича Тобілевича (Карпенка-Карого).


Організатор нинішнього свята — Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Кропивницького. Фестиваль проводиться за підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації та Міністерства культури і туризму України.


Мета свята — пропаганда українського класичного та сучасного театрального мистецтва, ознайомлення широких верств населення з історією становлення в Україні професійного театру, популяризація української драматургії, заохочення до творчості та підтримка аматорських театрів в Україні.


Загалом учасниками фестивалю стануть більше десяти вітчизняних і навіть зарубіжних театральних колективів, серед яких — Ізраїльський театр юного глядача Шауля Тіктінера «Сонячний промінь», Гомельський державний театр ляльок, Київський академічний обласний музично-драматичний театр ім. П. Саксаганського з Білої Церкви...


Основні святкові заходи традиційно відбуваються в музеї-заповіднику Івана Карпенка-Карого «Хутір «Надія», де великий драматург господарював коло землі і написав немало своїх знаменитих п’єс. Цього року головні події фестивалю на хуторі «Надія» заплановано на 24 вересня. Тут працюватимуть тематичні майданчики: музичний, ляльковий, меморіальний, театральний, поетичний, фольклорний, декоративно-ужитковий, художній, книжковий. Учасників свята запросять на екскурсії до Музею хореографічного мистецтва та Меморіального музею Карпенка-Карого. А на Театральному полі пройде музично-драматичне дійство «Дума про незалежність України» у виконанні акторів нашого облдрамтеатру.


Побувають «Вересневі самоцвіти» й у місті Бобринець. А 25 вересня гості фестивалю завітають до музейно-природного заповідника «Тобілевичі» в селі Арсенівка Новомиргородського району та зустрінуться з учасниками обласного літературного об’єднання «Степ».


Організатори свята очікують на приїзд до Кропивницького з нагоди театрального фестивалю міністра культури України Євгена Нищука.


Також у програмі свята — нагородження переможців 57-го обласного огляду-конкурсу аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини» та виступи аматорських колективів.

Кіровоградська область.