У Новоукраїнці Кіровоградської області відзначили одразу дві дати: 264-ту річницю з дня заснування міста та першу річницю створення об’єднаної територіальної громади. У святкових заходах взяли участь тисячі жителів та гостей міста, народний депутат України Станіслав Березкін, який приїхав у Новоукраїнку на запрошення громади. Учасники помолилися за мир і процвітання міста та його жителів, пройшли у вишиванках вулицею Соборною, поклали квіти до пам’ятника захисникам України та пам’ятної дошки Героям Революції Гідності.

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку (на знімку), придбаному Станіславом Березкіним і встановленому напередодні свята, новоукраїнці говорили про єднання громади і єднання України. «Тарас Шевченко присвятив своє коротке життя боротьбі за Україну і доводив, що в єднанні сила. Цей девіз ми записали на гербі нашого міста, — сказав під час відкриття монумента міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний. — Тарас Шевченко об’єднує, він — та постать, яка повинна стати оберегом нашого міста».
«Ви подивіться, як стоїть Тарас Шевченко! — зауважив під час привітання жителів міста Станіслав Березкін. — Гордо. Ми — горда нація. Я радий, що ми разом змогли зробити пам’ятник, який нагадуватиме нам, що ми цінуємо та поважаємо один одного. Бажаю новоукраїнцям добра та благополуччя, нехай ваші рідні, воїни скоріше повертаються додому зі сходу України».
Право відкрити пам’ятник надали дітям героїв, які загинули у зоні АТО, Стасику Мамадалієву, Святославу Яремі, Дмитрику Ткаченку та Владику Карнауху.
Передсвяткові та святкові заходи проходили не лише в центрі міста. На вулиці Мокряка, наприклад, жителі прибрали сміттєзвалище, а на його місці за сприяння сільськогосподарського підприємства «Нива» та міської влади обладнали дитячий майданчик. Ще один майданчик незабаром з’явиться на території місцевої школи № 8. Його передав напередодні Дня міста благодійний фонд Станіслава Березкіна «Добротвір».

Фото Олени КОМІСАРЕНКО.