Саме стільки, як заявили під час брифінгу в обласній прокуратурі начальник сектору відділу боротьби з організованою злочинністю та корупцією Сергій Скок і начальник слідчого відділу прокуратури Кіровоградської області Сергій Чеботарьов, заробив підприємець Аніл Б., громадянин Індії, здійснюючи з осені минулого року протиправну діяльності з виготовлення та розповсюдження контрафактного спирту на території України.

 

Ленінський районний суд Кропивницького обрав щодо Аніла Б., якого звинувачують у спробі дати хабар у розмірі 35 тисяч доларів США старшому слідчому прокуратури Кіровоградської області за закриття справи про виготовлення і продаж підробленого спирту, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців. Визначено розмір застави — 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (понад 826 тис. грн.).


Таким є проміжний результат цілої детективної історії з прослуховуванням, спостереженням, підкупом і затриманням, що розгорнулася в Кропивницькому після отримання співробітниками СБУ інформації про реалізацію в аптеках та деяких медичних закладах міста, зокрема в обласній лікарні, контрафактного спирту. Як виявилося, потужності з його виробництва розташовані у Дніпропетровській та Харківській областях. Мережа збуту підробленого лікарського засобу розповсюджується на кілька областей (Дніпропетровську, Запорізьку, Київську та Кіровоградську), а одним із найдоступніших каналів його постачання зловмисники обрали одного з поштових операторів.


Після того як було встановлено масштаби та мережу збуту препарату, правоохоронці здійснювали записи телефонних розмов підозрюваних, з яких нібито стало відомо, що підприємець зі своїм адвокатом планують зухвалу схему підкупу (або дискредитації) слідчого прокуратури та «закриття» справи з використанням НАБУ, Генпрокуратури та інших контролюючих органів шляхом створення для них, як сказали самі зловмисники, «зубного болю» у вигляді постійних скарг, звернень тощо.


Здавалося б, на цьому можна поставити крапку. Однак...


Насправді інформація про бізнесову діяльність Аніла Б. не є настільки свіжою, як могло здатися на перший погляд. Пролити світло на деякі аспекти цього сектору бізнесу можуть публікації дворічної давнини на інтернет-сайтах.


То чому кримінальна історія індійця досі продовжується, якщо ще у 2014 році стосовно пов’язаної з Анілом Б. фірми було зареєстровано кримінальне провадження за фактом виготовлення фальсифікованих лікарських засобів?


За інформацією прес-служби прокуратури Кіровоградської області, на сьогодні після внесення апеляційної скарги стороною захисту на рішення суду апеляційною інстанцією скасовано попередній розмір застави для підприємця та встановлено новий — у розмірі 80 мінімальних заробітних плат. Підозрюваними ці кошти внесено. Нині досудове розслідування за вказаними кримінальнимих провадженнями триває. Призначено низку експертиз, зокрема, судово-хімічну, які ще не завершено.

Кіровоградська область.

 


На знімку: затримання підозрюваних співробітниками СБУ під час спроби передачі хабара.


Фото надане прес-службою прокуратури Кіровоградської області.