Ранкове засідання 5 жовтня

Верховна Рада ухвалила заяви щодо затримання українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени, а також про невизнання заборони Росією Меджлісу кримськотатарського народу. Постанови підтримали 245 та 248 народних депутатів відповідно.

За пропозицією Голови Верховної Ради Андрія Парубія сесія внесла до порядку денного постанови: «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством» (реєстр. №5215) та Заяву Верховної Ради України «Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени» (реєстр. №5220).

Доповідаючи першу постанову, народний депутат Рефат Чубаров (БПП) нагадав, що ще у квітні цього року так званий Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та визнав його екстремісткою організацією. «Ми подали апеляцію до Верховного суду РФ. Ми хотіли продемонструвати всьому світу, що жоден діалог із РФ щодо дотримання прав людини не є ефективним. 29 вересня Верховний суд РФ відхилив апеляцію і таким чином Меджліс кримськотатарського народу вважається екстремісткою організацією і його діяльність заборонена», — наголосив Р. Чубаров. Одразу після цього, за словами депутата, почалися репресії щодо корінного народу.

Представниця Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук (БПП) зауважила, що у постанові Верховна Рада звертається до Ради Національної безпеки ООН, аби вони провели окреме засідання і заслухали інформацію щодо ситуації в Криму. «Так само ми звертаємося до міжнародної спільноти, щоб були ухвалені санкції стосовно тих людей, які брали участь у прийнятті рішення щодо визнання Меджлісу терористичною організацією», — додала вона. Цю постанову в цілому підтримали 248 народних депутатів.

Марія Іонова (БПП), доповідаючи проект постанови щодо затриманих українських журналістів, нагадала, що 30 вересня за абсурдними звинуваченнями у шпигунстві було затримано українського журналіста Романа Сущенка. Українські дипломати та консули дізналися про це із засобів масової інформації. Досі до Романа не допустили консула, лише адвокат зміг потрапити до нього на 15 хвилин. «Це не перший випадок затримання Російською Федерацією та бойовиками за абсурдними звинуваченнями українських громадян», -наголосила обраниця.

Микола Семена — кримський журналіст. У квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму порушила проти нього кримінальну справу через статтю, у якій начебто містився «заклик до порушення територіальної цілісності РФ». Нині він під підпискою про невиїзд, що де-факто означає, що він також є заручником Кремля.

«Ми вимагаємо жорсткої однозначної реакції країн, які сповідують права людини і вважають їх захист принциповою цінністю. Ми звертаємося до країн ЄС, Великої сімки, до Європарламенту, Парламентської асамблеї РЄ, ОБСЄ з вимогою дати жорстку оцінку черговій провокації РФ. Ми вимагаємо звільнення Р. Сущенка, закриття абсурдної справи проти М. Семени, щоб він міг виїхати з тимчасово окупованого Криму. Вимагаємо посилення уваги світу до всіх політв’язнів Кремля, незаконно утримуваних Російською Федерацією, та які є заручниками на окупованих територіях», —сказала М. Іонова.

За словами голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко, своєю постановою Верховна Рада звертається до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії. А також до Європейського парламенту та низки посадовців ОБСЄ щодо засудження дій РФ у зв’язку з незаконним затриманням та позбавленням свободи українських журналістів та із закликом консолідувати зусилля міжнародного співтовариства задля їх звільнення. Цю постанову в цілому підтримали 245 депутатів.

У першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги». Як зауважила голова профільного Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, цей закон дозволяє декомунізувати та прибрати каральну функцію психіатрії, яка у неї була під час радянської влади. До слова, нині, за даними психіатричної служби, з різного роду психічними розладами в Україні налічується 1 млн. 600 тис. осіб.

У першому читанні було ухвалено також і ще один тематичний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування.

За основу та в цілому сесія підтримала зміни до Закону «Про авторське право і суміжні права (щодо використання об’єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах)» — 227 «за».

На початку ранкового засідання народний депутат Віктор Єленський («Народний фронт») від імені двох фракцій — «Народного фронту» та Радикальної партії виголосив заяву. Стосувалася вона намірів росіян зруйнувати православний храм Українського патріархату (єдиний на території Росії), розташований у місті Ногінськ Московської області.

«Уперше за останні 30 років на планеті Земля готуються знести православний храм. Знести тому, що український. Тому що люди, які в ньому моляться, вірять в Ісуса Христа і сповідують православну віру, а не покруть Руського Міра. Це відбувається у місті Ногінськ Московської області. Віруючі, які хотіли захистити храм, та їхній адвокат, піддаються гонінням. В адвоката стріляють, людей — б’ють, мордують», — наголосив депутат.

«Маємо захистити себе. Тому візовий режим — це найменше, що маємо зробити», — додав він.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

«Сьогодні переслідують кримськотатарський народ за етнічною ознакою, як це робили нацизм та комунізм. Обов’язок Верховної Ради України сказати своє слово на захист і звернутися до міжнародних організацій — особливо до тих, які хочуть пом’якшувати санкції проти Росії, — нагадуючи, що у XXІ столітті чиниться злочин проти цілого народу. Весь цивілізований світ має стати плечем до плеча на захист кримськотатарського народу спільно з українським народом. Наша позиція повинна бути спільною і солідарною».

 

 

Ольга Богомолець, Петро Юрчишин.

 

 

Віктор Пинзеник, Віктор Балога, Віктор Чумак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.