Вечірнє засідання 6 жовтня


Ухваливши 297 голосами законопроект про внесення змін до перехідних положень Земельного кодексу України, Верховна Рада ще на рік продовжила дію мораторію на купівлю-продаж та інші способи відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення до врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель.


На розгляд парламенту було запропоновано три законопроекти з цього питання. Представляючи законопроект №4727, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що ті, хто пропонує запровадити продаж землі в Україні, не знають української історії, не люблять селян та не усвідомлюють українського майбутнього. «Земля — це те, що належить українцям і має належати споконвічно, тому що треба продавати не землю, а продукцію з цієї землі», — підкреслив він та нагадав, що законопроект про п’ятирічний мораторій на продаж земель він зареєстрував ще 30 травня цього року, однак для досягнення компромісу фракція знімає його з розгляду та підтримає узгоджений з лідерами інших фракцій законопроект 5123-1, який продовжує мораторій на рік.


Законопроект №5123, представлений лідером фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко, не тільки передбачав продовження на п’ять років мораторію, а й додатково забороняв на ці само п’ять років таке явище, як емфітевзис. Назвавши емфітевзис ще однією великою аферою, яка робиться з землею, вона поінформувала: «Емфітевзис означає, що земля, яка пайовиками віддана в оренду, без погодження з володарями паїв, без будь-якого узгодження з ними може на 50 років братися в оренду, може закладатися в банк, а це означає, що якщо не повернули кредит, то власники паїв втрачають свою землю, без дозволу власника землі може надаватися можливість третій особі прокладати будь-які інженерні мережі на цій території, будувати будь-що. Тобто, це, по суті, відбір землі без продажу», — констатувала Ю. Тимошенко та в разі не підтримки її законопроекту закликала підтримати будь-яке рішення, яке продовжить мораторій.


Зрештою, на розгляд було запропоновано альтернативний законопроект №5123-1, який внесли керівники п’яти фракцій Ігор Гринів (БПП), Олег Березюк («Самопоміч»), Максим Бурбак («Народний фронт»), Олег Ляшко (Радикальна партія) та Ярослав Москаленко («Воля народу»).


О. Ляшко, який представляв і цей законопроект, ще раз підкреслив, що продаж земель в нинішніх умовах означатиме, що на село прийде не інвестор, а грабіжник з великої дороги, який задарма забере у селян землю та залишить їх і їхніх дітей і внуків батраками. «Якщо нам влада каже, що треба продавати землю, то вже відверто кажіть, що разом з землею і селян, і Україну продаєте», — заявив він та закликав іти шляхом Ізраїлю, де продається не земля, а продукція.


Співдоповідач, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко повідомив, що після того, як О. Ляшко зняв свій законопроект з розгляду, комітет рекомендував підтримати проект №5123-1.


Також Верховна Рада в цілому ухвалила законопроекти: про внесення змін до Податкового кодексу (щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій), яким виводиться з-під оподаткування благодійна діяльність релігійних організацій та передбачається, що доходи релігійних неприбуткових організацій мають використовуватися на здійснення неприбуткової добродійної діяльності: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних текстових повідомлень (цими змінами такий вид благодійності звільняється від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування): про внесення змін до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов для впровадження благодійних телекомунікаційних повідомлень (передбачає звільнення від податку на додану вартість операцій з надання телекомунікаційних послуг в частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління державними підприємствами, що виготовляють бланки цінних паперів, документи та бланки, які потребують використання спеціальних елементів захисту.


У першому читанні ухвалено законопроекти про внесення змін до Закону «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі.