Перший віце-прем’єр Кримської автономії Рустам Теміргалієв на прес-конференції 12 березня повідомив, що після входження Криму як суб’єкта Російської Федерації республіка збереже свій статус. Тут залишиться парламент й обиратиметься глава Республіки Крим.

Що стосується рубльової зони, то, за словами Теміргалієва, фінансові інститути автономії активно готуються до її введення, і перший час рублі матимуть паралельне ходіння із гривнею. А з українською національною валютою в Криму почалися перебої, саме з готівкою, щоденна потреба в якій становить 130 мільйонів.

Постанова кримського парламенту про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу і його інтеграцію у кримську спільноту закріплює статус кримськотатарської мови, 20-відсоткову квоту представництва у Верховній Раді Криму, представництво в місцевих органах влади й виконавчих органах республіки. Крім того, кримська влада гарантує легалізацію Курултаю і меджлісу кримськотатарського народу — вищих органів національного представництва.

Кримські татари поки що ставляться до цього насторожено, уникаючи різких формулювань.

Відомо, що в Москву 12 березня відбув духовний лідер національного руху кримських татар, екс-глава меджлісу і народний депутат України Мустафа Джемілєв, який закликав раніше бойкотувати референдум, для зустрічі з російськими політиками. Кримська влада очікує зміни його позиції після повернення із Москви.

Сімферополь.

Cитуація навколо 36-ї бригади берегової оборони ВМС України (с. Перевальне, Сімферопольський район, АР Крим). Військовослужбовці без розпізнавальних знаків у формі явно російського зразка.

 

Фото автора.