Зустріч лідерів у форматі «нормандської четвірки» таки відбулася. Президенти України Петро Порошенко, РФ — Володимир Путін, Франції — Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель у Берліні обговорили ситуацію на сході України та в Сирії. Президент Петро Порошенко окреслив низку питань, які обговорювалися. На брифінгу у приміщенні Посольства України він заявив, що на саміті сторони домовилися до кінця листопада розробити та затвердити «дорожню карту» врегулювання конфлікту на Донбасі. А також, що в зоні конфлікту почне працювати озброєна поліцейська місія ОБСЄ. Щоправда, Президент не повідомив, коли саме це станеться. Досягнуто домовленостей про розведення збройних сил обох сторін на чотирьох ділянках лінії зіткнення. Щодо виборів на контрольованих проросійськими сепаратистами територіях, на яких наполягає Захід, то Петро Порошенко зазначив: «Вони можуть бути проведені лише після повного відведення усіх іноземних військ». Україна, як і досі, наполягає на обміні полоненими у форматі «всіх на всіх».

 

Президент України ще раз наголосив, що «дорожня карта» — це документ із імплементації всіх Мінських угод. Він стосується і кордону, і лінії зіткнення. На саміті визначено основні напрямки майбутньої «дорожньої карти».

Після розробки і узгоджень міністрами закордонних справ чотирьох країн її підпишуть глави держав-учасниць у форматі «нормандської четвірки». Президент України повідомив, що є домовленість про зустріч упродовж місяця керівників МЗС для підготовки наступного саміту.


Ангела Меркель заявила, що дива не сталося, великого прогресу у цих питаннях досягти не вдалося. Утім, за її ж словами, нехай там що, а зустрічатися і продовжувати діалог необхідно. По закінченні тристоронньої зустрічі за участю Путіна, Меркель та Олланда німецький і французький лідери також провели брифінг, на якому заявили, що Кремль несе відповідальність за дії у Сирії.


Йшлося зокрема про те, що не виключене запровадження нових санкцій ЄС проти Росії. Але нині найголовніше завдання — допомогти жителям Алеппо. Ангела Меркель заявила, що бомбардування Алеппо, які скоюють повітряні сили Росії і сирійська авіація, «нелюдські», і до врегулювання ситуації ще «дуже далеко». Вона вважає, що атаки на мирних громадян не виправдовує боротьба з терористами.


Президент Франції заявив: «Те, що відбувається в Алеппо, — військовий злочин. Населення Алеппо не може існувати в таких нелюдських умовах». Одна з вимог — припинити бомбардування міста сирійським режимом, що його підтримує Росія. А пропозицію Путіна запровадити режим припинення вогню він вважає «абсолютно недостатнім», оскільки ситуація вимагає встановлення тривалого перемир’я. Утім Олланд погодився з пропозицією Путіна про те, що слід відділити помірних повстанців від радикальних угруповань.


За повідомленням агенції Рейтер, президент РФ Путін зробив коротку заяву для журналістів, у якій повідомив, що пауза у завдаванні авіаційних ударів в Алеппо буде продовжена, наскільки це можливо. «Ми розраховуємо, — сказав російський лідер, — що наші американські партнери зроблять усе, що обіцяли досі щодо розведення терористів і так званої здорової частини опозиції».

Берлін.