Учора зі столиці вирушив на захід країни Потяг Єднання «Труханівська Січ». Агітпоїзд курсуватиме два тижні маршрутом Вінниця — Хмельницький — Кам’янець-Подільський — Тернопіль — Чернівці — Коломия — Івано-Франківськ — Львів, Мукачеве — Ужгород — Сянок — Луцьк — Рівне — Київ. На зупинках у цих містах пасажири незвичайного рейсу (багато з них із східної України) — громадські активісти, митці, журналісти, волонтери проводитимуть концерти, лекції, творчі майстер-класи, організовуватимуть відкриті дискусійні майданчики, ток-шоу й телемости з молоддю. Таке живе спілкування через культуру й комунікацію сприяє консолідації суспільства та взаєморозумінню мешканців різних куточків України, піднесенню патріотичного духу українців, вважають організатори. Це вже третій Потяг Єднання. Перший у квітні цього року мандрував на схід України (через Полтавську, Харківську області на Донеччину), другий у травні відвідав Луганщину.

 

Ця акція започаткована указом Президента України та розпорядженням адміністрації Президента. 


«Ми не раз говорили про те, що треба об’єднати Схід і Захід, — зазначила ініціатор акції, народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Оксана Юринець. — Сподіваюcь, що завдяки саме таким зустрічам, як і обласним програмам обміну вчителів, молоді, з’єднаємо, зшиємо Україну. І кожен, незалежно від того, в якій області він живе, відчуватиме себе українцем».


Також передбачається, що в кожному місті, куди прибуватиме поїзд, будуть організовані відкриті дискусійні майданчики, ток-шоу й телемости з молоддю.


«Укрзалізниця» вже втретє підтримала всеукраїнську акцію «Потяг Єднання України «Труханівська Січ». 


Рак молочної залози на ранніх стадіях виліковний


Учора в Україні відзначали Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Відбулися просвітницькі заходи й у парламенті.


Ця проблема є надзвичайно актуальною і гострою для нашої держави. Як зауважила на брифінгу в парламенті народний депутат України Ірина Сисоєнко (фракція «Самопоміч»), саме рак молочної залози нині на першому місці серед захворювань жінок. Понад 600 тисяч українок щороку дізнаються про цей свій страшний діагноз, половина з них помирають. І здебільшого помирають саме тому, що жінки звертаються до лікарів на останній стадії захворювання.


«Занепокоєння викликає також те, що останніми роками рак молочної залози значно помолодшав — це захворювання виявляється у жінок навіть віком до 40 років і говорить про одне, що саме профілактика і рання діагностика раку молочної залози має стати пріоритетом у медичних програмах усіх регіонів, всіх областей України, — сказала І. Сисоєнко. — На жаль, в Україні досі немає прийнятої на державному рівні програми боротьби з раком молочної залози. Тому саме регіони мають затверджувати такі програми і робити все можливе, щоб була дієвою первинна ланка медицини і можна було вчасно діагностувати рак молочної залози на первинній стадії, щоб зберегти максимально більше життів жінок».


Минулого тижня на Київщині відбувся День відкритих дверей в обласному онкологічному центрі, були також організовані виїзди лікарів-мамологів на підприємства та в установи області для діагностики жінок, які там працюють.


Народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Костянтин Яриніч наголосив, що з цією недугою можна боротися, бо на першій та другій стадії рак молочної залози можна вилікувати у 90—95% випадків. Міністерство охорони здоров’я спільно з парламентським Комітетом з питань охорони здоров’я нині працюють над розробкою нової програми «Онкологія». «У цій програмі необхідно закласти заходи для боротьби з раком молочної залози», — підкреслив К. Яриніч.


Заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Олег Мусій наголосив, що у системі охорони здоров’я повинна відігравати визначальну роль профілактична складова, а парламент має забезпечити законодавче супроводження профілактичної медицини.

 


Цього разу «рухомий склад», схоже, започаткує нову традицію на залізничних вокзалах країни. Він везе справжній військовий оркестр 101-ї бригади (на знімку), який гратиме для тих, хто зустрічатиме потяг.

 

На знімку ліворуч: учасники Потяга Єднання.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.