У Львові відбувся VІІ Всеукраїнський форум ОСББ, який збирає щороку понад 130 голів ОСББ та управлінських компаній зі всієї України, представників місцевої влади та виконавчих органів, іноземних експертів у галузі житлового господарства та представників міжнародних організацій. Цей захід називають ефективним інструментом для стимулювання змін у сфері житлового господарства.

 

«Нині ми йдемо тією дорогою, яку давно пройшли чимало країн світу. 2016 рік дуже сприятливий для розвитку ОСББ в Україні, однак ми маємо також одну важливу проблему — психологічну. У нас люди, які працюють у сфері ЖКГ, сприймають ОСББ як конкурентів. А місцева влада інколи це й підсилює, створюючи справжню боротьбу. Я переконаний, що такий спротив треба долати. Нещодавно у нас була загальноміська апаратна нарада, де ми ухвалили рішення: щомісяця керівники кожного з шести районів міста проводитимуть зустрічі з представниками ОСББ, запрошуючи всі відповідні служби. Треба визнати — ЖЕКи відійдуть, їх не буде, адже це — минуле. А майбутнє саме за ОСББ. За умови, коли кожен мешканець відчуватиме себе відповідальним господарем, буде й успішна держава. Це залежить від кожного із нас, від нашої щоденної рутинної праці», — зазначив у вітальному слові міський голова Львова Андрій Садовий.


За даними профільного міністерства, кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на сьогодні сягає майже 20 тисяч. За перше півріччя 2016 року створено понад 3 тисячі ОСББ.


«Ми всі навчилися приватизувати свою власність і зрозуміли — це все є наше. Та ми ще не зовсім усвідомлюємо, що за цю власність потрібно відповідати, а не лише казати, мовляв, оце — моя власність, ти туди не заходь. Хочу зауважити, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ — не закрита територія, ми відкриті до продуктивної співпраці», — розповів директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонрозвитку Дмитро Корчак.


Як зазначила координатор проекту Наталія Болібрух, щороку організатори намагаються урізноманітнити формат форуму: «Цього року, спільно з нашими партнерами, ми вирішили зробити наголос на співпраці досвідчених голів ОСББ і голів новостворених ОСББ. Перший день форуму відзначився дискусіями щодо правових аспектів та енергоефективності у сфері ЖКГ, також відбулася екскурсія до ОСББ «Оберіг», який є взірцем для всіх львівських ОСББ. Другий день був присвячений темі управління, оскільки голови ОСББ мають розуміти, що у них є можливість перетворити свою діяльність із волонтерства на повноцінну кар’єру».


Консультант проекту «Створення енергетичних агентств в Україні» Віталій Шаповаленко розповів присутнім представникам ОСББ про напрацьовані (спільно із профільним міністерством) «Методичні рекомендації для співвласників багатоквартирних будинків: розробка енергоефективних проектів», які допомагатимуть мешканцям у перших кроках під час об'єднання. «Досягнення економічного ефекту від енергоефективних заходів цілком реальні. Потрібно чітко дотримуватися рекомендацій фахівців, які ми представили у методичці. Вона містить вказівки, за допомогою яких можна покращити комфортність умов проживання у квартирах, забезпечити зростання ринкової вартості житла та збільшити термін ефективної експлуатації будинків до 30 років», — наголосив Віталій Шаповаленко.


Під час VII Всеукраїнського форуму ОСББ відбулося чимало тематичних експертних дискусій, зокрема — «Виклики сьогодення у сфері житлово-комунального господарства в Україні», «Нові законодавчі ініціативи», «Енергоефективність багатоквартирного будинку: наявні можливості та фінансові результати» та «Способи управління багатоквартирними будинками: переваги та недоліки. Підготовка професійних кадрів».


Організаторами та партнерами заходу виступили: Інститут міста, Львівська міська рада, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GІZ), Проект USAІD «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та Міжнародна фінансова корпорація (ІFC).

 

 

Софія Лінн — керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (ІFC) «Енергоефективність у житловому секторі України», Андрій Садовий — міський голова Львова, Дмитро Корчак — директор департаменту системи життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.



Львів.


Фото автора.