Кров пролилася на кукурудзяному лані в селі Вахнівка Липовецького району на Вінниччині. Кулаками і навіть із застосуванням зброї представники двох фермерських господарств — «Поділля» і «Скала» — з’ясовували, чиє це поле, а отже, хто має збирати вирощений врожай.

 


Дебелі чоловіки на іномарках, що зупинилися на скошеній ділянці кукурудзяного поля (на знімку), сліди крові на кукурудзі, розбитий ніс у депутата Липовецької районної ради, представника фермерського господарства «Скала» Миколи Дзюби (йому надавали медичну допомогу в лікарні у Липовці), пошкодження внутрішніх органів в одного з працівників іншого господарства — «Поділля» — Дмитра Потьомка (перебував у стаціонарі Вінницької міської лікарні №2) — такий результат побоїща на 100-гектарній ділянці, де росте кукурудза. Щоб отримати більше інформації про надзвичайну подію, кореспондент «Голосу України» вислухав точки зору представників обох сторін. Причому, розмова відбувалася не окремо з кожною. Вони говорили у присутності один одного. Кожен доводив свою правоту, маючи можливість спростувати чи уточнити інформацію співрозмовника.

 

Правоохоронці ніби кіно дивилися


Зіткнення на кукурудзяному полі відбувалися двічі. В один день «підмогу» невідомих людей покликало одне фермерське господарство. Наступного разу на плантацію заїхали «круті» іномарки, з яких вийшли чоловіки спортивної статури і вже захищали інше господарство.


Чи можна було уникнути бійки? Можна. Втім, поліція, прибувши на місце виклику, лише спостерігала за тим, як сторони з’ясовують стосунки. «Ніби кіно дивилися», — каже один з учасників конфлікту. Свої слова підтверджує відеозаписом сутички, що зберігає на мобільному телефоні.


У підсумку сторони дійшли висновку, що протистояння спровокували недоліки у чинному законодавстві. Втім, не тільки це стало причиною побоїща у Вахнівці.


— Бійні можна було б уникнути, якби поліція не стояла і спостерігала, чим усе закінчиться, а застосувала заходи впливу, — каже представник «Поділля», він же юрист господарства, Михайло Федорчук. — Ситуація нагадувала мені таку картину: до вас у будинок проник злодій, ви викликали поліцію, поліція приїхала і спокійно спостерігає, як злодій виносить ваші речі. Що вам залишалося робити у такому випадку? Самому захищатися. Так ми й зробили.


Пан Федорчук уточнив, що в один з днів конкуренти загнали на орендоване ними поле два комбайни, почали збирати врожай і вивозити його. «Ми викликали поліцію, — продовжує співрозмовник. — Надали їм документи, що ми орендуємо цю землю. Після цього правоохоронці мали б принаймні зупинити комбайни. Тоді з’ясувати ситуацію і надати можливість законному орендарю зібрати врожай. Вони ж стояли й спостерігали, як з поля викрадають наш врожай. Лише за час бездіяльності поліції з поля вивезли майже 120 тонн кукурудзи. Ми вели облік кожного автомобіля, що виїжджав з наповненим кузовом. Зверніть увагу, поліція цього не робила і навіть не намагалася встановити, куди саме транспортують зерно. Якщо поліція не могла захистити нашу продукцію, то ми вирішили зробити це самі».


Як саме захищалися представники «Поділля», продемонстрував на відео їхній конкурент — головний агроном «Скали» Андрій Дзюба. Каже, це невідомі люди, найняті їхніми конкурентами із «Поділля», силою перешкоджали збирати вирощений врожай. На кадрах видно, як на поле заїжджає кавалькада іномарок, як з них виходять дебелі чоловіки, як відбуваються сутички, як отримує удари по обличчю представник «Скали» Микола Дзюба. Чути крики жіночих голосів. Одна з жінок надає допомогу постраждалому. За всім цим спокійно спостерігає поліція. На відеозапису видно, як екіпіровані поліцейські стоять біля автомобіля, яким приїхали на виклик, але палець об палець не вдарили, аби припинити бійку (на знімку).

 


— Чому ви не кажете про головне, що загнали комбайни на чуже поле і почали збирати чужий врожай? — звертається до представника «Скали» Андрія Дзюби юрист «Поділля» Михайло Федорчук.


— Ми збирали кукурудзу на своєму полі, — відповів Дзюба. — У нас є договори оренди з власниками 35 паїв.


— В якому місці знаходяться їхні частки, ви можете показати? Вони виділені так, як це вимагає закон?


— Виділені.


— Неправда! 100-гектарне кукурудзяне поле, яке ми доглядаємо, знаходиться на суцільному масиві.


Понад годину представники сторін з’ясовували стосунки. До спільної думки так і не дійшли. На запитання журналіста, як діятимуть далі, Андрій Дзюба відповів: «Продовжимо збирати кукурудзу». — «Вона ж не ваша!» — зауважив Михайло Федорчук. — «Наша», — відповів Дзюба.


Через що скандал


Обидві сторони визнають, що все почалося з недоліків законодавства. Щоправда, при цьому кожна стверджує, що діяла у межах закону. З’ясувати стосунки можна було в суді. У зазначених господарствах не скористалися таким цивілізованим способом. Михайло Федорчук стверджує, що їхнє господарство пропонувало конкурентам варіант встановлення істини в суді. Каже, були й інші пропозиції. Він упевнений, якби інша сторона їх прийняла, конфлікту не було б.


— Наше підприємство ще у 2007 році оформило договори оренди земельних паїв жителів Вахнівки, — пояснив суть справи Михайло Федорчук. — Переважна більшість договорів укладена на 10 років, тобто вони дійсні дотепер. У 2012-му з’явився Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Відтоді реєстрація права оренди проводиться тільки в цьому електронному реєстрі. Сюди ж мали бути передані дані про попередню реєстрацію договорів. На жаль, ця справа не доведена до завершення. Через це з’явилася можливість реєструвати оренду на ті ділянки, які вже використовуються кимось іншим. Так сталося у нашому випадку.


— До нас перейшли тільки ті земельні паї, термін дії яких уже закінчився, або власники припинили їх достроково і уклали договори з нами, — відповідає співрозмовнику Андрій Дзюба. Скільки таких людей? 35. Ось на їхніх ділянках ми й посіяли кукурудзу.


— Щоб виокремити з суцільного масиву частину площі, законодавець передбачив спеціальну процедуру, — каже Михайло Федорчук. — Її суть у тому, що земля має бути виділена в натурі, роблять це спеціалісти, а не ті, хто орендує паї. Ви не зробили цього. Ваші наміри зрозумілі — перебрати до себе частину поля, яке ми орендуємо. Але ж робити це треба на законних підставах. Коли виник спір, ми навіть пропонували у тимчасове користування окрему ділянку під ту кількість землі, яку вони вважають, що вже взяли в оренду. У нас є така можливість, бо орендуємо великі площі. Наші конкуренти на це не погодилися.


«Хто сіяв?» — «Ми!»


На уточнююче запитання журналіста, хто засівав поле, яке стало причиною скандалу, представники конкуруючих структур майже в один голос відповіли: «Ми!».


— Виходить, одне й те саме поле засівалося двічі?


— Саме так, — відповів на це Андрій Дзюба.


— Це брехня, — заперечив пан Федорчук. — Сіяло наше господарство.


Чи можна встановити факт повторних посівів кукурудзи? З таким запитанням журналіст звернувся до досвідченого агронома Володимира Франкова. Ось що він відповів: «Пересіяна кукурудза відрізняється висотою рослин і їх густотою. Для цього не треба бути агрономом, щоб побачити різницю, а просто уважно придивитися до рослин. Є ще один варіант. Але тут вже треба запитувати у агронома. Він може визначити сорт насіння, яким засівали поле. Якщо основний і повторний посів здійснено різними сортами, спеціаліст скаже про це, подивившись на рослини».

Вінницька область.

 

Андрій Дзюба.

 

Михайло Федорчук.

 

Коментар

Порушено три кримінальні провадження

 


— За фактами, що мали місце на полі у селі Вахнівка, порушено три кримінальні провадження — за статтями Кримінального кодексу України «Грабіж», «Хуліганство» та «Нанесення тяжких тілесних ушкоджень», — повідомив начальник відділу слідчого управління обласної поліції Сергій Медецький. — Встановлено кількість осіб, які брали участь у конфлікті, в тому числі ті, які втекли з місця події. Частина з них допитані. З приводу усіх обставин прошу сторони надавати документи, сприяти розслідуванню. Ми зацікавлені вислухати кожну сторону, прийняти справедливе рішення, що відповідає вимогам законодавства. Представники поліції області прибули на місце тоді, коли події із застосуванням сили уже завершилися. Якщо буде встановлено, що такі дії не припинили працівники районної поліції, до них буде застосовано заходи впливу згідно з чинним законодавством.

 


Фото надано автором.