Пріоритет — Карпатському регіону

 

Семінар щодо звіту початкового етапу проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», на якому детально обговорено стан та перспективи використання німецької фінансової допомоги для розвитку заповідників та національних природних парків в Україні, проведено в Міністерстві екології та природних ресурсів України.

 

Передовсім слід нагадати, що Верховна Рада України 3 лютого ратифікувала угоду між урядами України та Федеративної Республіки Німеччина про фінансову співпрацю у рамках проекту «Підтримка природно-заповідних територій України». Отримувачем коштів у сумі 14 млн. євро, які виділяє німецький Банк розвитку KfW, визначено Мінприроди України.


Головна мета проекту: поліпшення стану управління й успішності відібраних заповідників та національних природних парків, поглиблення їхньої співпраці із місцевими громадами і підвищення рівня сприйняття необхідності збереження природно-заповідного фонду у суспільній свідомості.


Насамперед передбачається спрямувати кошти на фінансування заходів із розвитку інфраструктури та зміцнення матеріально-технічної бази на восьми об’єктах природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні. А для підтримки територіальних громад, які розташовані в зоні їхньої діяльності, буде виділено 1,2 млн. євро.


Офіційно реалізація проекту розпочалася нинішньої весни і триватиме шість років — аж до квітня 2022-го.


Буде позитивним результат — будуть інвестиції 


З вітальним словом від імені міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака виступив директор департаменту із питань заповідної справи Мінприроди Ігор Іваненко. Він наголосив на винятково важливій ролі реалізації цього проекту для розвитку заповідної справи в Україні та висловив щиру вдячність уряду Німеччини й німецькому Банку розвитку KfW за життєво важливу для справи збереження української природи фінансову підтримку. А менеджер проектів департаменту з енергетики та природних ресурсів німецького Банку розвитку KfW Франк Мьоршель підкреслив: на жаль, у Німеччині надання Україні фінансової допомоги в галузі охорони природи не є пріоритетом. І тому надзвичайно важливо досягти відчутних позитивних результатів у розвитку та збереженні природно-заповідного фонду з тим, щоб відкрити нові можливості для нових німецьких екологічних інвестицій в Україну.


У ґрунтовних доповідях на семінарі головний консультант та експерт з питань фінансового менеджменту компанії «АТН GROUP AG» Зіхні Еренчін й Клаус Міттманн презентували структуру та основні глави початкового звіту, структуру й керівні принципи управління проектом, річний план роботи тощо.


Автор цих рядків підтримав запропоновану концепцію управління проектом та надзвичайно важливу ініціативу Міхаеля Бромбахера щодо створення екологічного трастового фонду. Привернув увагу й до найважливіших проблем біосферного заповідника та прилеглих територіальних громад, які невідкладно потребують фінансової підтримки. Необхідно завершити розроблення проекту організації території та охорони природних комплексів біосферного заповідника, який (за пропозиціями учасників семінару) повинен стати модельною територією. Має бути профінансовано будівництво, яке передбачене актами Президента і Кабміну України, міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів і сталого розвитку Карпат, розв’язання проблем побутових відходів (насамперед утилізації сміттєзвалища на берегах Тиси у місті Рахів) і запровадження альтернативних дровам джерел енергії в населених пунктах, що прилягають до букових пралісів...


На семінарі обговорено й можливості фінансування за рахунок коштів проекту відновлення Музею лісу і сплаву та завершення будівництва Реабілітаційного центру бурих ведмедів, інших інфраструктурних об’єктів у національному природному парку «Синевир» й на інших природоохоронних територіях, для яких уже виготовлена проектно-кошторисна документація.


Під час семінару відбулася зустріч на високому рівні щодо результатів звіту початкової фази проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», в якій взяли участь і виступили директор Банку розвитку KfW у регіоні Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Єва Вітт, заступники міністра екології та природних ресурсів України Віктор Канцурак і Микола Кузьо, інші німецькі та українські високопосадовці.

 

Перспектива

 

Технічний консультант проекту із Франкфуртського зоологічного товариства Міхаель Бромбахер інформував про фінансування першочергових заходів, які ще цього року реалізуватимуться в Карпатському біосферному заповіднику та природному заповіднику «Горгани». Він зупинився також на питаннях розроблення проектів землеустрою установ природно-заповідного фонду, запропонував концепцію фінансової підтримки соціально-економічного розвитку територіальних громад та проект створення в Україні або в Карпатському регіоні трастового фонду для стабільного фінансування у майбутньому потреб розвитку заповідників і національних природних парків.

 

Федір ГАМОР, учасник семінару, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України.

 

Другий у лівому ряду — автор статті.

Фото надане автором.