У комітетах Верховної Ради


Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді із урахуванням положень Бюджетного кодексу та Регламенту Верховної Ради розробив інфографіку бюджетного процесу, повідомили в Інформаційному управлінні парламенту.


До 3 листопада — Комітет Верховної Ради з питань бюджету має підготувати інформацію щодо врахування Бюджетних висновків Верховної Ради, а уряд за участю представників бюджетного комітету Верховної Ради має подати до парламенту проект Держбюджету в другому читанні та порівняльну таблицю на відповідність Бюджетним висновкам.


До 20 листопада — проект закону про Держбюджет-2017, якщо його показники залишаються збалансованими, має бути винесено на розгляд парламенту для затвердження у другому читанні або й одразу в цілому. Доповідатимуть міністр фінансів та голова бюджетного комітету.

 

До 25 листопада — якщо бюджет не буде затверджено одразу в другому читанні та в цілому, триватиме його підготовка до третього читання. Бюджетний комітет має підготувати пропозиції щодо усунення суперечностей і помилок у тексті статей Держбюджету та подати порівняльну таблицю та остаточну редакцію законопроекту.


До 1 грудня — має відбутися голосування проекту бюджету в третьому читанні та в цілому. Упродовж трьох днів після ухвалення Держбюджету уряд подає Президенту обґрунтування і розрахунки щодо бюджетних показників, змінених порівняно з проектом, поданим до першого читання.


Якщо Президент не підпише Держбюджет і поверне його до Верховної Ради для повторного розгляду зі своїми пропозиціями, уряд у тижневий строк має внести до парламенту зміни до показників та оновлені додатки до документа відповідно до пропозицій глави держави.


Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України (ОФЕА) створено в рамках проекту «Підтримка реформи управління державними фінансами», який виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft fur Іnternatіonale Zusammenarbeіt (GІZ) GmbH за дорученням Федерального Міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини (BMZ) та Міністерства Великобританії з питань міжнародного розвитку (DfІD).


У грудні відбудуться слухання про ринок землі


27 грудня мають відбутися парламентські слухання на тему «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі». Про це повідомив заступник голови парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці у Фейсбуці. Народний депутат закликав суспільство об’єднатися навколо розробки законопроекту для запуску обігу земель сільськогосподарського призначення.


«Навколо питання ринку землі багато політики, досить багато популізму, який застосовують більшість політиків, не вивчаючи досконало земельне питання. Моя позиція полягає в тому, що ми не повинні роз’єднувати суспільство, а навпаки — консолідувати його, — зазначив О. Бакуменко. — Ми хочемо провести обговорення у широкому форматі із залученням власників паїв, фермерів, холдингів, асоціацій та експертів, щоб вислухати всі аргументи, пропозиції, заперечення та разом напрацювати законопроекти для запуску обігу земель». Відповідну постанову про проведення парламентських слухань буде винесено на розгляд Верховної Ради наступного пленарного тижня.


Потрібні не точкові зміни, а комплексний підхід до податкової реформи


Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що найближчим часом відбудеться податкова лібералізація.


«Точкові зміни до Податкового кодексу — чи щодо адміністрування, чи в частині ставок податків і зборів — не сприятимуть розвитку економіки, не виведуть зарплати з тіні. Потрібен комплексний підхід до реформи, а всі інноваційні, реформаторські, необхідні для цього ідеї, враховано в законопроекті № 3357», — написала Ніна Южаніна на своїй сторінці у Фейсбуці.


Народний депутат нагадала, що законопроект щодо податкової лібералізації № 3357 було внесено до Верховної Ради рівно рік тому: «Вперше навколо профільного комітету парламенту об’єдналися люди, яким не байдужа доля підприємництва в Україні, — зауважила Н. Южаніна. — Рік тому податкова лібералізація була сприйнята бізнес-спільнотою і наразилася на шквал критики з боку прихильників філософії «ставки — не головне». Ніна Южаніна зазначила, що підтримка Нацрадою реформ пропозиції комітету щодо заміни податку на прибуток податком на виведений капітал у найближчі роки засвідчила: податкова лібералізація в Україні неодмінно відбудеться.


Слід створити необхідні умови для аудіовізуальних засобів


Відбулося засідання круглого столу на тему «Свобода слова в сучасному інформаційному просторі-2016», організоване за підтримки Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та Комітету з питань інформатизації та зв’язку.


Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар акцентувала увагу на тому, що сучасний світ змінюється надзвичайно стрімко. «Спочатку з’явилася електронна пошта, потім Google, який знає все. Нові засоби комунікації витісняють старі. Невдовзі буде лише інтернет-мовлення», — зазначила промовець. За її словами, в українському законодавстві чимало прогалин, тож слід створити необхідні можливості для роботи всіх аудіовізуальних засобів. «Україна змінюватиметься надзвичайно швидко завдяки їм. 3G й Wі-Fі мають бути в кожному селі», — сказала В. Сюмар.


На думку голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, свобода Інтернету, як і свобода слова, є одним з важливих чинників демократичного суспільства. Над цим питанням працюють усі цивілізовані країни.

 

Вікторія Сюмар, Олександр Данченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.