Оптимізація освітянської мережі має свої позитивні і негативні сторони. Однак дедалі більше сільських громад погоджується з тим, що витрати на навчання кількох десятків (а інколи й менше) дітей в місцевих школах несумірні з тим рівнем знань, які вони отримують.

 

При тому, що на утримання таких шкіл з державного та з місцевих бюджетів витрачаються значні фінансові ресурси, рівень знань учнів деяких сільських шкіл далекий від бажаного. А по-іншому й бути не може. Адже тримати повний штат учителів у таких закладах нереально. Вкладати величезні кошти у створення належних умов — теж. Що й казати про комп’ютеризацію, позакласну та позашкільну роботу. Тому батьки школярів поступово погоджуються з тим, що опорні школи, принаймні — на недалеку перспективу, розумна і економічно виправдана альтернатива.


У Голованівському районі в цьому напрямі працюють із подвоєною енергією. Зокрема, в реконструкцію Побузької загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів, яка нещодавно стала опорною, тут заплановано вкласти понад 10 млн. грн.


Як зазначає голова Голованівської райдержадміністрації Олег Голімбієвський, після реконструкції в школі матимуть можливість навчатися 900 учнів (на сьогодні — менш як 700).


За інформацією Кіровоградської облдержадміністрації, другий корпус Побузької ЗОШ був введений в експлуатацію ще 1989 року. Починаючи з 2001-го це приміщення не функціонувало. Тож капітального ремонту потребують десять навчальних класів, актова та спортивна зали, майстерні тощо.


«Діти мають навчатися в комфортних умовах і мати можливість отримувати якісні знання, — переконаний і голова ОДА Сергій Кузьменко. — Тому ми спрямовуватимемо на підтримку наявних та створення нових опорних навчальних закладів кошти з Державного фонду регіонального розвитку, а також ресурси, що акумулюватимуться у місцевих бюджетах. У Побузькому ми також плануємо створити такі умови, щоб батьки були зацікавлені привозити сюди дітей на навчання з навколишніх сіл».


Як зазначає чиновник, у таких школах не лише організоване гаряче харчування, функціонує спортивна зала і діти мають можливість займатися фізичною культурою та спортом. Головне, що тут є викладачі всіх напрямів, які на високому професійному рівні можуть дати дітям якісні знання.

Кіровоградська область.