На думку групи народних депутатів, назву міста Сєверодонецьк на Луганщині варто узгодити з нормами українського правопису. Відповідно до правил написання українських географічних назв на картах та в інших виданнях, затверджених наказом Міністерства аграрної політики 29 липня 2014 року та зареєстрованих у Міністерстві юстиції, назви російського походження не перекладаються, а передаються згідно з українським правописом.


Історично з 1934 року місто носило назву Лисхімстрой, а в 1950-му президією Верховної Ради Української РСР це селище міського типу на березі Сіверського Дінця перейменували на Сєверодонецьк. Тобто російськомовну назву транслітерували українською і закріпили офіційно. Однак чинний «Український правопис» наводить назву міста, як Сіверськодонецьк. Відповідно до висновку професора кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктора філологічних наук, академіка АНВШ України Олександра Пономаріва, перейменування міста на Сі-верськодонецьк — законо-
мірне.


Ще в середині минулого століття відомий український мовознавець, дослідник ономастики Олексій Стрижак, науковий співробітник Інституту мовознавства НАН України, надрукував у часописі «Мовознавство» ґрунтовну розвідку про назву Сіверськодонецька. Але тодішній комуністичний наглядач за українською ономастичною комісією в Раді Міністрів УРСР пан Шелягін виступив категорично проти.


Зазначається, що назви річки Сіверський Донець, як і міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині, пов’язані з найменуванням Сіверського або Новгород-Сіверського князівства, яке виникло наприкінці XІ століття внаслідок роздрібнення Чернігівського князівства. Сіверське князівство вело постійну боротьбу з кочівниками. Один із найяскравіших епізодів тієї боротьби описано в пам’ятці давньої української літератури ХІІ століття «Слово о полку Ігоревім». Отже, назва міста на Луганщині має славнозвісну історію. Його закономірне найменування — Сіверськодонецьк.


Народні депутати звертають увагу на те, що внаслідок російської збройної агресії восени 2014 року місто Сєверодонецьк стало де-факто обласним центром Луганської області та є бастіоном української Луганщини. Отже, логічно воно «не може мати зросійщену назву». Водночас, на думку парламентаріїв, необхідності проведення обговорення серед громадськості з приводу перейменування міста немає.

Луганська область.