У Сєверодонецькому Льодовому палаці відбувся Луганський регіональний форум "Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада".

 

 

Фото прес-служби
Луганської ОДА.

 

Відкриваючи пленарну частину форуму, голова Луганської ОДА -- керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз так пояснив вибір дещо нетипової, як для економічного заходу назви: "Наша мета показати перспективи модернізації регіону одразу в трьох взаємопов'язаних площинах -- суспільному житті, економіці та держуправлінні. Тому ми сьогодні говоримо про професійні асоціації як громадські майданчики, які об'єднують активних людей у кожній галузі, бізнес та загальний інвестиційний клімат регіону, а також про владу -- надійного партнера громадськості та бізнесу на Луганщині". Сформувати ці напрямки певною мірою допоміг минулорічний форум, який область провела в Києві. Тоді під час "Днів Луганщини" у столиці було презентовано інвестиційний потенціал регіону, а вже цього разу фахівці підготували його обґрунтовану Стратегію до 2020 року. Під час створення цього документа було сформульовано стратегічне бачення розвитку Луганської області, а також визначено напрями та цілі, звичайно ж, з урахуванням наслідків проведення антитерористичної операції на території регіону і структурних змін в її економіці. Власне, презентація даного документа та його обговорення і стали одним із ключових моментів зібрання.

 

Які ж інструменти були обрані для реалізації стратегії? Насамперед, велика роль відводиться такій новоствореній структурі, як Агенції регіонального розвитку Луганської області. Це неприбуткова, небюджетна установа, яка створена для ефективної реалізації державної регіональної політики щодо відбудови та розвитку території. Крім того, громадські активісти презентували головну комунікативну інновацію в тандемі "влада-суспільство". Йдеться про професійно орієнтовані асоціації, які сприяють соціальному контролю за діяльністю влади та бізнесу. Перший такий досвід вже є, і продемонстрували його медики. Вони об'єднались в асоціацію, яка бере активну участь у розвитку своєї галузі. Причому до розв'язання своїх корпоративних проблем залучають різні організації. Позитивну динаміку самоорганізації також демонструють і вчителі, працівники культури тощо.

 

Учасники форуму мали змогу ознайомитися з представленими на розгорнутій експозиції досягненнями та інвестиційними пропозиціями 37 провідних промислових та аграрних підприємств регіону. Тут була представлена продукція підприємств харчової та переробної галузі, фармакології та фармацевтики, легкої та хімічної промисловості області. Юрій Гарбуз переконаний, що Луганщина має всі шанси підкорювати ринки не тільки нашої країни, а й далеко за її межами.

 

Ключовим моментом на форумі стало підписання меморандуму про співпрацю та співробітництво між облдержадміністрацією та ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "НІБУЛОН", Державним концерном "Укроборонпром", Польсько-українською господарчою палатою та іншими. Як відзначив перший віце-президент Польсько-української господарчої палати Олег Дубиш, підписання документа допоможе розвитку співробітництва між українськими та польськими партнерами на території Луганщини і залученню сюди зовнішніх інвестицій, а також розвитку експортного потенціалу східної території.

 

Також під час форуму відбулось урочисте вручення номінації "Інвестор року". Серед відзначених цією нагородою, зокрема, керівник ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський, який зробив дуже багато для розвитку і відбудови Луганщини.

 

Отже, тривимірний економічний простір створено, дорожня карта є. Тепер справа за виконанням накресленого.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України