Держава недостатньо використовує потенціал релігійних організацій для вирішення конфлікту на сході. Таку тезу висунув Український інститут дослідження екстремізму на обговорення круглого столу за участю представників різних конфесій і релігій. На запрошення інституту вони зібрались у Національному заповіднику «Софія Київська», а саме — у Будинку митрополита.


Це була відкрита дискусія на тему «Дорогою миру: позиції церков та релігійних спільнот щодо врегулювання конфлікту в Україні; пропозиції щодо відновлення миру».


Звичайно, держава недостатньо використовує потенціал не лише релігійних, а й громадських організацій. Багато з них виявляють ініціативу для встановлення діалогу з тими, хто опинився «по той бік». Це випливало з виступів представників громадськості та наукових кіл.


Але досить жити ілюзіями. Допоки не буде відповідальності, зупинити стрілянину — марне сподівання. Таку точку зору подав відомий меценат Володимир Продивус. Фактично він закликав брати в руки не зброю, а взяти на себе відповідальність. Не лише перед Богом, а й перед самим собою. Натомість провокаторів, тобто розпалювачів війни, карати за законами воєнного часу.


«Особисто я готовий приєднатися до об’єднавчих процесів та нести за це персональну відповідальність», — запевнив Володимир Продивус.


Теза про відповідальність була схвалена учасниками круглого столу. Митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП Іоан назвав її першою слушною думкою на цьому екуменічному заході.


За результатами дискусії були ухвалені рекомендації для української влади, недержавних організацій, міжнародних ініціатив, які спрямовані на миротворчі процеси в Україні.


Зокрема, пропонується на рівні Міністерства освіти і науки розробити програму «Культура миру» для шкіл і вишів. Учасники дискусії підтримали також ініціативу організаторів круглого столу щодо запровадження інституту Уповноваженого з питань релігії та духовності при Президенті України.

 

Зліва направо: меценат Володимир Продивус, релігієзнавець Юрій Решетніков та митрополит Іоан.

Фото автора.