На Полтавщині відзначають 40-річчя з дня створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Як відомо, вона стала провісником Української гельсінської спілки і, власне, потужного дисидентського руху спротиву тоталітарному режиму в тодішньому СРСР. Тож у Державному архіві в області з нагоди славного ювілею відкрили виставку документів, світлин і матеріалів під девізом "Вони кинули виклик тоталітарній системі".

 

Йдеться про тих "перших хоробрих", які навіть за умов постійних репресій та переслідувань продовжували викривати облудність системи. Адже Радянський Союз формально також приєднався до підписаних у 1976 році багатьма країнами Гельсінських угод, які гарантували дотримання прав людини та основних свобод. Хоча насправді його комуністичні вожді тоді лише посилювали репресії після тимчасової "хрущовської відлиги".

 

На виставці в архіві чільне місце відведене землячці, уродженці Полтавщини Оксані Мешко, яка була однією з фундаторок гельсінського руху в Україні.

 

Ця надзвичайно хоробра жінка, котрій довелося пройти сталінські концтабори, на той час мала вже пенсійний вік і водночас показувала приклад стійкості та мужності молодшим побратимам. А в часи масових арештів фактично координувала діяльність спілки.

 

Круглий стіл із присвятою згаданій даті відбувся також на історичному факультеті Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка. Науковці, студенти та старшокласники аналізували передумови виникнення дисидентського руху, його рушійні сили та основні етапи, форми і методи боротьби з тоталітаризмом. І, звісно, вшановували героїв.

 

Подібні заходи в ці дні відбуваються і в інших навчальних закладах краю. За традицією, на малій батьківщині Оксани Мешко, у Старосанжарській школі, яка з 2002 року носить її ім'я, запалюють свічку пам'яті на честь видатної землячки (на знімку).

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

 

Полтава.

 

Голос України