Парламентська хроніка

Напружена ситуація у Криму була темою номер один на пленарному засіданні Верховної Ради. Українська влада нині вживає всіх заходів для посилення обороноздатності вітчизняних Збройних Сил та недопущення розгортання збройного конфлікту на півострові. Однак після позбавлення ядерного статусу наша держава фактично опинилася беззахисною порівняно з потужною армією ядерної держави-сусіда Росії, тож небезпідставно сподівається на гарантії безпеки та територіальної цілісності з боку країн-гарантів, які підписали Будапештський меморандум. Сподіваємося на підтримку, і не лише моральну.

Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов на початку пленарного засідання охарактеризував ситуацію у країні, як «дуже напружену». «Під дахом російських військових пробують проводити фарс під назвою референдум, який не має жодних правових легітимних наслідків, — сказав О. Турчинов. — Цей фарс використовують для того, щоб вчинити злочин проти нашої держави — провести анексію нашої території, але Україна цього не допустить. Нова українська влада не допустить політичних репресій, але жорстко боротиметься з проявами сепаратизму. Тому сьогодні йдеться не про загрозу окремому регіону, а про загрозу всій державі».

О. Турчинов повідомив, що Збройні Сили України приведено у повну бойову готовність, розпочато всеукраїнські військові навчання. Однак стан української армії — критичний, фактично починаємо відбудовувати Збройні Сили з нуля. Глава парламенту звернувся до «гарячих голів», які закликають до початку збройного конфлікту в Криму, з проханням заспокоїтися, адже саме цього домагається Росія, не спровокувати до розв’язання сценарію, який спрацював в Абхазії. «Армія і українська влада виконають свій обов’язок із захисту України», — запевнив Турчинов.

Голова Верховної Ради також повідомив, що на засіданні РНБО прийнято рішення створити на базі внутрішніх військ України Національну гвардію, мета якої — захистити країну і громадян від будь-яких злочинців, від зовнішньої та внутрішньої агресії. Вирішено оголосити часткову мобілізацію до Національної гвардії та Збройних Сил. За словами Турчинова, це передусім стосуватиметься добровольців, людей, які пройшли військову службу і відповідну підготовку, а не дітей 18 років. Турчинов запевнив, що Кабінет Міністрів, незважаючи на складнощі й проблеми у державі, забезпечить усі першочергові потреби Національної гвардії та Збройних Сил. При цьому він зауважив, що Україні потрібна не лише моральна підтримка, а й військово-технічна допомога. Тому одним із перших рішень парламенту пропонується прийняти звернення до країн—гарантів безпеки України, учасниць Будапештського меморандуму, про технічну і військову допомогу.

В. о. міністра оборони адмірал Ігор Тенюх, виступаючи в парламенті, пояснив, чому українська армія не вдається до активних дій у Криму. По-перше, за його словами, де-юре відкритої агресії немає, керівництво Російської Федерації не визнає присутність російських військ. По-друге, в Україні не оголошено режим воєнного стану, тож будь-які активні дії будуть представлені світовій спільноті як застосування сили проти власного населення. Окрім того, угруповання російських військ у декілька разів перевищують вітчизняне військо.

Ігор Тенюх заявив, що всі Збройні Сили України приведено у повну бойову готовність. «У Збройних Силах України є тільки тактика і бойовий дух. Ми привели всі збройні сили в ступінь бойової готовності відповідно до плану навчань. Але статистика невтішна», — зазначив глава Міноборони.

За його словами, загальна чисельність сухопутних військ становить 41 тисячу військовослужбовців, із них у мирний час повинні бути готові 20 тисяч, однак фактично готові — лише шість тисяч. «Тому день і ніч уряд і генштаб працюють над виправленням ситуації, щоб у найкоротший термін створити угруповання, яке було б готове протидіяти на Півдні та Сході України», — запевнив І. Тенюх. Він звернувся до депутатів з проханням прийняти закон про закупівлі та проведення тендерів для закупівлі пального для армії. При цьому в. о. міністра оборони наголосив, що моральний дух військ у Криму бойовий, але терпіння — на межі. Тож необхідно створення Національної гвардії та загонів самооборони, а також ресурси і кошти. І. Тенюх звернувся до багатих українців із проханням виділити кошти на фінансування вітчизняних Збройних Сил.

В. о. міністра оборони також відзначив низку стратегічних помилок, які було допущено попередньою владою за минулі роки. Зокрема, ми раніше ніколи не розглядали небезпеку з боку Росії, тривало скорочення фінансування потреб вітчизняних Збройних Сил.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк поінформував про заходи, вжиті українським урядом щодо фінансування Збройних Сил України. За його словами, упродовж останніх чотирьох років була здійснена системна диверсія з підриву національної безпеки та оборони. Тому уряд нині змушений знаходити додаткові кошти для закупівлі пального та обмундирування для армії. Яценюк наголосив, що ситуація в Криму і з фінансуванням Збройних Сил нині вкрай складна, однак, попри це, уряд знайшов шлях, як доставити через органи Держказначейства 125 мільйонів гривень до військовослужбовців. Кожен військовослужбовець найближчим часом отримає належні кошти. «Уряд робить усе, щоб забезпечити ці виплати, але справа зараз не стільки у виплатах, а як, яким шляхом вирішити цей найдраматичніший конфлікт на території Європи у XXІ столітті», — сказав А. Яценюк.

Прем’єр нагадав вимоги Будапештського меморандуму і закликав парламент проголосувати за звернення до країн, учасників Будапештського меморандуму, щодо гарантій безпеки Україні, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї та ядерного статусу, а нині опинилася фактично незахищеною перед озброєною до зубів ядерною Росією.

А. Яценюк також наголосив, що самопроголошена влада в АР Крим не є легітимною. Він закликав розпочати загальнонаціональний діалог з представниками Криму, але не під дулами автоматів і танків. Прем’єр підкреслив, що рішення референдуму в Криму не матимуть жодної юридичної сили. У п’ятницю очікується рішення Венеціанської комісії, що проведення референдуму є порушенням норм міжнародного права.

Прем’єр-міністр повідомив, що відбуває до США, де матиме зустрічі на найвищому рівні, у тому числі й з Президентом США Обамою. Адже США — це країна—гарант, яка жорстко висловилася за збереження територіальної цілісності України, зупинення військової агресії та за те, щоб сісти за стіл переговорів. А. Яценюк запевнив, що Україна готова до прозорих перемовин із Російською Федерацією і до відбудови нового типу стосунків між державами-сусідами. Він також підтримав ініціативу західних партнерів про формування контактної групи на рівні країн-членів гарантів, членів Євросоюзу та ОБСЄ. До того ж А. Яценюк відзначив, що досі ніяк не може провести телефонну розмову ані з президентом, ані з прем’єр-міністром Росії.

Прем’єр також висловив переконання, що найближчим часом буде підписано політичну частину Угоди про асоціацію України з ЄС. А український уряд має намір найближчим часом внести до парламенту закон про секвестр Держбюджету-2014 року задля економії бюджетних витрат, яким передбачається удвічі скоротити дефіцит бюджету.

Голова СБУ Валентин Наливайченко з трибуни парламенту заявив, що Служба безпеки представить усі докази затримання представників іноземних спецслужб, зокрема, агентів ФСБ в Україні. За його словами, СБУ має всі докази підготовки цими людьми диверсій, підкупу громадян для інспірації масових зіткнень. Зокрема, СБУ має докази причетності російської розвідки до організації провокацій в Україні. В. Наливайченко заявив, що співробітники іноземних спецслужб, які перебувають нині в Україні, будуть не тільки виявлені, а й затримані.

Після виступів від фракцій (публікуються на 4-й стор.) Верховна Рада ухвалила Постанову «Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку із зупиненням дії рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 6 березня 2014 року про проведення 16 березня 2014 року загальнокримського референдуму» (255 «за»). Цією постановою український парламент визнав рішення кримського парламенту про проведення референдуму та Звернення Верховної Ради АРК до Президента Російської Федерації і Федеральних Зборів Російської Федерації такими, що суперечать Конституції України. Верховна Рада звернулася до кримського парламенту з вимогою негайно переглянути своє рішення від 6 березня 2014 року та привести його у відповідність з Конституцією України та Конституцією Автономної Республіки Крим. А якщо цього не буде зроблено до 12 березня 2014 року, у Верховній Раді України буде ініційовано питання про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Український парламент також звернувся до Венеціанської комісії з приводу рішень кримського парламенту.

Депутати також звернулися до мешканців Кримського півострова із закликом не брати участі у кримському референдумі.

На розвиток теми Верховна Рада України прийняла ще один проект постанови — про звернення до держав—гарантів безпеки України (263 «за»). Український парламент звернувся до держав—гарантів безпеки України, учасників Будапештського меморандуму, з проханням вжити практичних заходів щодо забезпечення територіальної цілісності України та застосувати «усі можливі дипломатичні, політичні та військові заходи із збереження незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у межах її кордонів». Також цією постановою народні депутати України звернулися до Росії з вимогою вивести війська з АР Крим.

Під час пленарного засідання О. Турчинов повідомив про вихід народного депутата Олександра Єгорова із фракції Партії регіонів та про входження до фракції Партії регіонів депутата Євгена Карташова. Склали присягу народного депутата України Олексій Фурман і Олег Бондарчук, обрані від ВО «Свобода» замість депутатів від «Свободи» Андрія Мохника та Ігоря Швайки, котрі перейшли працювати в уряд.

Народні депутати не підтримали у першому читанні проект закону № 2664 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу)». За відповідне рішення проголосували 215 депутатів за необхідних щонайменше 226. Законопроект пропонував, зокрема, закріпити додаткові гарантії реалізації принципів загальності виборів та таємності голосування, права громадян на участь у виборчому процесі, у тому числі у виборчій агітації, вдосконалити правовий статус офіційних спостерігачів, процедуру формування територіальних виборчих комісій, порядок підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, встановлення підсумків та результатів виборів, складення і підписання відповідних протоколів виборчих комісій, транспортування і прийняття виборчої документації тощо. Забракло голосів і для підтримки проекту закону про внесення змін до деяких законів щодо охорони дитинства із пропозиціями Президента — щодо призначення опікунів для дітей. У чинній редакції закону дозволено призначати опікунами лише родичів дитини, що, на думку багатьох депутатів, значно звужує права дітей. Профільному комітету доручено доопрацювати новий законопроект на цю тему.

О. Турчинов запросив лідерів фракцій на нараду щодо обрання суддів Конституційного Суду. Він повідомив, що до парламенту вже внесено кандидатури нових суддів КС. Ці проекти постанов буде роздано народним депутатам для ознайомлення, а голосування за призначення суддів КС відбудеться у четвер, 13 березня, у таємному режимі.

Глава парламенту висловив сподівання, що найближчим часом Конституційний Суд ухвалить рішення щодо підстав для можливого розпуску парламенту Криму. При цьому він наголосив, що розпуск кримського парламенту, відповідно до Конституції, може відбутися лише після висновку Конституційного Суду.

Цитата

Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:

— Україна готова до прозорих перемовин із Російською Федерацією і до відбудови нового типу стосунків між Україною та Росією, де Росія визнає незалежність та територіальну цілісність України і курс України на євроінтеграцію, де Росія перестає захоплювати через військову агресію територію незалежної суверенної держави.

Дослівно

Голова Верховної Ради України  Олександр ТУРЧИНОВ:

 — Нова українська влада не допустить політичних репресій, але жорстко боротиметься з проявами сепаратизму. Тому сьогодні йдеться не про загрозу окремому регіону, а про загрозу всій державі.

Факт

За даними Міноборони України, на східному кордоні Росії перебуває 220 тисяч військових, 150 літаків, 60 кораблів, танки. Це в декілька разів переважає Збройні Сили України.

Під час роботи сесії.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА .