Представники громадського об’єднання «Спільнота біженців з Донецька та сходу України» (на знімку) провели у Черкасах круглий стіл, присвячений питанням взаємодії внутрішньо переміщених осіб з органами державної влади. У засіданні взяли участь члени громадської ради при Черкаській ОДА, юристи, працівники департаменту соцзахисту населення.

 

Нині на Черкащині мешкають понад 14 тисяч вимушених переселенців. Протягом двох років з місцевих бюджетів їм було виплачено майже 600 тис. грн. матеріальної допомоги. Ще на понад 700 тисяч грн. надала допомогу обласна організація Товариства Червоного Хреста. Прибулим, які погодилися на проживання у сільській місцевості, виділили житло.


— Ми вдячні за турботу, — сказав голова ГО «Спільнота біженців з Донецька та сходу України» Олександр Лавріненко. — Дуже багато зроблено для того, щоб ми не почувалися кинутими. Однак нині у вимушених переселенців виникає багато проблем, пов’язаних з призначенням субсидій, припиненням та скасуванням соцвиплат, а також з численними перевірами. Зокрема, це стосується перевірки факту проживання внутрішньо переміщеної особи на території проведення АТО на момент її початку, наявності у членів сім’ї депозитного рахунку, нерухомого майна, контролю за перетином лінії розмежування та державного кордону тощо.


На всі порушені переселенцями питання посадові особи дали вичерпні відповіді. Учасники круглого столу зійшлися на думці, що потрібно якомога частіше спілкуватися, щоб співпраця органів державної влади з внутрішньо переміщеними особами ґрунтувалася на взаєморозумінні та довірі.

Черкаська область.


Фото автора.