У райцентрі Хорошів на Житомирщині науковці аграрної галузі та куратори грантових екологічних проектів ООН спілкувалися з місцевими фермерами та представниками місцевої влади на вкрай важливі для регіону теми. Наталія Цуман, доцент Житомирського агроекологічного університету, експерт Програми розвитку ООН, зазначила, що поглиблення розвитку зв'язків з країнами ЄС стимулюватиме експорт так званих нішевих продуктів. На дерново-підзолистих ґрунтах це можуть бути, наприклад, тмин чорний, розторопша, костриця. Їх можуть вирощувати малі та середні фермерські господарства, яким складно конкурувати з великими агрохолдингами у вирощуванні розповсюджених культур.

 

Під час презентації Програми малих грантів учасникам науково-практичної конференції продемонстрували десятки проектів, які вже реалізовані місцевими громадами в Україні на умовах співфінансування Глобальним екологічним фондом, який покриває до 50 відсотків витрат. Це, наприклад, допомога в організації ферм із вирощування лікарських рослин. При цьому сума грантових коштів не має перевищувати 50 тисяч доларів.

 

Свої екологічні проекти представили й селищні та сільські голови Хорошівського району. Їх взяли на розгляд експерти Глобального екологічного фонду.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України