Російська окупаційна влада в Криму заявила про арешт у Севастополі ще двох громадян України, які нібито планували вчинити «диверсії» на півострові. Олексія Стогнія і Гліба Шаблія було затримано ще минулого тижня, тоді ж суд застосував до них і запобіжний захід — два місяці під вартою. Проте тільки у понеділок 21 листопада було оприлюднено інформацію про їхнє затримання. Російські силовики стверджують, що Олексій Стогній і Гліб Шаблій представляють ту само групу, членів якої було вже заарештовано 9 листопада там же в Севастополі.


Нагадаємо, що тоді були схоплені троє наших співвітчизників: Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков і Володимир Дудко. Російська ФСБ заявила, що ця група проводила «збір розвідувальної інформації про дислокацію й організацію нових частин збройних сил Росії на території Криму, підбір об’єктів для вчинення диверсій на території Криму». І на підтвердження своїх слів про плани «українських диверсантів» російські силовики опублікували не тільки нібито вилучені в них вибухівку, зброю та карти-схеми об’єктів, де мали статися плановані теракти, а й «відеовизнання» затриманих про їхню причетність до Міноборони України.


А насправді з наших співгромадян, схоплених у Криму й фактично призначених російськими спецслужбами диверсантами, силою вибивають показання про визнання своєї провини. При цьому їх змушують відмовлятися від адвокатів, тим самим повністю ізолюють, щоб унеможливити найменшу можливість громадськості дізнатися правду про те, що трапилося.


За словами речника Міноборони України Андрія Лисенка, українських диверсантів у Криму немає, а РФ укотре вводить усіх в оману.


— Із ФСБ просто приходять у військові комісаріати, де зберігаються особисті справи цих офіцерів запасу, піднімають їх, а потім публічно призначають «українськими диверсантами», — заявив в ефірі телеканалу «112 Україна» Андрій Лисенко. — Зрозуміло, що ці люди мають якусь підготовку, але вони не є дійсними військовослужбовцями, у тому числі ЗСУ. Це робиться для того, щоб звинуватити Україну в «агресивних діях». І показати, що російські спецслужби нібито ефективні.


Можна припустити, що така активізація «антидиверсійної діяльності» у Криму пов’язана з тим, що силовики РФ уже самі підготували якісь серйозні провокації чи навіть теракти (як це було свого часу із висадженням у повітря будинків у кількох російських містах і обвинуваченням у їхньому скоєнні чеченських збройних формувань). 


І якщо вони стануться, то винними у них «призначать» уже не окремих «диверсантів», а всю Україну.