Близько 5 тисяч осіб зібрав у середу ввечері в Донецьку мітинг на підтримку соборності України. Люди з українськими прапорами скандували: «Донецьк — це Україна!» та тримали гасла із закликом до миру.

— У нас у всіх у Росії родичі, друзі. Брат на брата — це просто немислимо. Від кого нас захищати? Ми живемо нормально. Не повинно бути так, щоб одна людина, маючи ядерну зброю, могла вирішувати за нас, що нам робити, — сказала учасниця акції Тетяна Яворова.

— Я за те, щоб був спокій, щоб не вводили війська, щоб країна розвивалася і жила гідно. Гадаю, вся ця агресія спеціально насаджується в суспільстві, щоб викликати розкол і таким чином приєднати частину України до Росії, — вважає донеччанин Євген.

За годину до початку мітингу проросійські протестувальники вдруге захопили будівлю обласної державної адміністрації, звідки їх вивели вранці після повідомлення про замінування. На площі перед входом один із організаторів закликав чоловіків із військовою підготовкою піти на площу Леніна, де збирався проукраїнський мітинг. «Ми їх порвемо!» — лунало у мікрофон. Колони рушили центром міста. На площі представників двох протилежних сил відмежовували кордони міліції. Проросійські активісти були налаштовані агресивно: висмикували з автомобілів українські прапори, шматували гасла. Згодом почали кидати через міліцейський кордон курячі яйця та димові шашки.

Але найстрашніше сталося після завершення мітингу: натовп «чоловіків із військовою підготовкою» посунув на людей із українськими прапорами, які розходилися з площі. Сталася бійка, внаслідок якої, за даними прес-служби обласної державної адміністрації, семеро осіб звернулися по медичну допомогу, одного потерпілого госпіталізували до травматологічної лікарні. З міркувань безпеки люди ховали українські прапори і символіку одразу після завершення акції.

У ніч на четвер будівлю обласної державної адміністрації звільнили від захопників. Уранці площа перед адмінбудівлею була порожня: ані наметів, ані протестувальників. На даху будівлі та флагштоку поруч із входом знову висіли державні прапори України.

Люди, які перебували у приміщеннях обласної державної адміністрації в ніч на четвер, не чинили опору і залишили будівлю на вимогу міліції протягом кількох хвилин. Про це журналістам повідомив начальник Донецького міського управління міліції Максим Кириндясов. «Понад 70 осіб доставлені до органів слідства, з ними проводяться слідчі дії», — сказав головний міліціонер. За його словами, всі затримані — громадяни України, мешканці різних міст області. Також звільнено від захопників офіс управління Держказначейства в області: туди проросійські активісти на чолі із самопроголошеним «народним губернатором» Павлом Губарєвим приходили з вимогами припинити перерахування податків до Києва. В міліції не підтверджують, але й не спростовують інформацію про затримання лідера протесту, посилаючись на те, що кримінальне провадження розслідує СБУ.

Правоохоронці кажуть, що протестувальники пошкодили майно всередині будівлі ОДА. Зокрема, розгромлено кімнати ради ветеранів, бухгалтерії, пошкоджено портрети почесних шахтарів, нагороди, елементи декору. Під час штурму в середу непрохані «гості» навіть розбили величезний акваріум із рибами у фойє першого поверху.

— Люди, які закликають мешканців до мирних акцій, насправді займаються відвертим вандалізмом. Якщо на попередніх етапах наші зусилля були зосереджені на переговорному процесі, то тепер переводимо у правове поле. Такі дії підпадають під статті Кримінального кодексу. В рамках закону міліція застосовуватиме заходи фізичного впливу, затримуватиме порушників і притягатиме їх до кримінальної відповідальності, — наголосив очільник міліції.

У четвер зранку звільнену будівлю облдержадміністрації оточили силовики, а перед входом поставили дві вантажівки. На площу нікого не пускали, хоча близько 70—80 активістів прийшли на мітинг. На підходах до кварталу співробітники міліції застерігали перехожих від участі в незаконній акції.

Донецька область.

Фото автора.

Будівлю Донецької обласної держадміністрації в четвер охороняють силовики, а вхід закрили двома вантажівками.