За інформацією прес-центру штабу АТО, за добу (дані на ранок 1.12) російсько-окупаційні війська 30 разів обстріляли позиції українських захисників.

 

Найгарячішою точкою на лінії протистояння продовжує залишатися маріупольський напрямок. Тут ворог вів вогонь по позиціях Збройних Сил України з 122 міліметрової артилерії, 120 і 82 міліметрових мінометів і танка.


Як повідомляє група «Інформаційний опір» (ІС), продовжує спостерігатися активність снайперів противника, які працюють цілими групами. Ворог одразу на декількох ділянках вивів їх на першу лінію протистояння. Діють снайпери у звичному «стилі», прагнучи постійно тримати під обстрілом передові позиції сил АТО. Крім цього, під прикриттям їхнього вогню бойовики проводять перегрупування, змінюють позиції своїх вогневих засобів, мінують (розміновують) місцевість, проводять інженерне дообладнання своїх позицій.


«Голос України» уже розповідав про те, що основна проблема терористів — брак «особового складу». За словами координатора ІС Дмитра Тимчука, це пов’язано зі зниженням рівня фінансової «підтримки» із РФ. А як наслідок, різко почастішали випадки неповної виплати або невиплати грошового забезпечення найманцям «ДНР» і «ЛНР». На своє виправдання російське окупаційне командування вигадує різні причини, згідно з якими матеріальна винагорода затримується, виплачується лише частково або не виплачується взагалі. Одним із найпоширеніших способів обґрунтувати лише часткову виплату зарплат стало обвинувачення всього особового складу окремих підрозділів у зловживанні спиртними напоями. Так, з початку листопада з таким формулюванням зафіксовано часткову виплату зарплат у 12 підрозділах, укомплектованих місцевими бойовиками і російськими найманцями. У підсумку така практика спричинює масове дезертирство.


У збройному формуванні, розквартированому в Новоазовську, «військовослужбовці» мінометної батареї, дезертирувавши з бойових позицій і хаотично відстрілюючись від переслідування, вбили одного з бойовиків і поранили ще двох своїх поплічників. У розвідувальному підрозділі цього ж полку втекло ще четверо. Вони самовільно залишили бойові позиції й зі зброєю в руках дезертирували, але змушені були здатися після того, як були блоковані на окраїні Новоазовська «комендантським взводом». В іншому батальйоні два найманці втекли з бойових позицій, вкрали в Новоазовську цивільний автомобіль і мали намір проїхати на ньому через блокпост. Однак на виїзді з міста їх було затримано. Під час їхнього затримання один із дезертирів загинув, другий був тяжко поранений.


Намагаючись приховати інформацію про такі події (дезертирство та загибель «військовослужбовців»), командування російсько-терористичних військ заявляє про систематичні обстріли своїх позицій і населених пунктів із боку Збройних Сил України, «списуючи» під них власних знищених і поранених дезертирів.