30 листопада в Шевченківському районному суді Києва мав розпочатися процес проти чотирьох екс-офіцерів міліції — колишніх заступників командира «Беркута» Андрія Дидюка й Миколи Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Вони обвинувачуються в незаконному перешкоджанні проведенню вуличних ходів і демонстрацій (стаття 340 Кримінального кодексу України) і перевищенні влади (стаття 365 Кримінального кодексу України) під час подій 30 листопада 2013, а саме — силовому розгоні мирної акції протесту.


Проте двоє з підсудних не з’явилися до суду, зіславшись на хворобу. За словами адвоката обвинувачуваних Михайла Кваші, Дидюк і Антонов нині перебувають на стаціонарному лікуванні в госпіталі МВС, тому не змогли прибути на засідання. Секретар судового засідання перед початком розгляду справи заявила, що представники потерпілих і самі потерпілі були сповіщені заздалегідь про це телефоном. Утім вони це заперечують.


Крім обвинувачуваних, не з’явилися до суду й прокурори. Зрештою, суддя Шевченківському районному суду Києва Олена Мелешак перенесла засідання.


Це викликало обурення в присутніх на засіданні потерпілих. На їхню думку, суд над спецназівцями навмисно затягується. Представники потерпілих зазначили, що розгляд справи постійно переносять. Через це більша половина потерпілих ще взагалі не мала можливості дати свої показання в суді. Тому, як повідомляє «Радіо Свобода», майже десять активістів заявили, що постійно перебуватимуть у приміщенні суду, поки не будуть виконані їхні вимоги й до них не прийде Президент України Петро Порошенко.


— Ми вимагаємо того, щоб був створений спеціалізований суд, який зможе об’єктивно та оперативно розглядати справи, починаючи зі справ Майдану, судді до якого можуть бути обрані на конкурсній основі, — заявив один із потерпілих Віталій Кузьменко. — Ми також хочемо, щоб були оприлюднені списки атестації в Нацполіції, бо ми бачимо — одіозні особи, які проходять обвинувачуваними в справі, залишаються на своїх посадах.


Він також додав, що потерпілі вимагають звільнення із МВС усіх осіб, причетних до злочинів під час подій Євромайдану. Хоча раніше на офіційному сайті МВС України вже була розміщена інформація про те, що керівництво Національної поліції України прийняло рішення відсторонити від служби співробітників колишнього спецпідрозділу «Беркут» на час розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності 2013-2014 року.


Наступне слухання цієї справи відбудеться 7 грудня.