Російсько-окупаційні війська активізувалися по всій лінії фронту. За минулу добу (дані штабу АТО на 2.12) зафіксовано 42 обстріли по позиціях ЗСУ. При цьому противник застосовував 120-мм міномети, зенітки й БМП.


За даними штабу, на маріупольському напрямку з 120- і 82-мм мінометів противник обстріляв Широкине, Красногорівку та Талаківку. Із гранатометів, озброєння БМП, зенітних установок і великокаліберних кулеметів окупанти вели вогонь по Мар’їнці, Новогригорівці, Новотроїцькому. Також по Новотроїцькому й Красногорівці вогонь вів снайпер. На донецькому напрямку під вогонь гранатометів і великаліберних кулеметів потрапила Авдіївка, Зайцеве та Луганське, а на луганському — ворог із мінометів калібром 120- і 82-мм обстріляв Балку Кошарну, із гранатометів різних систем — Новоолександрівку, Троїцьке та Кримське. Крім того, знову зафіксовані обстріли Станиці Луганської.


У свою чергу СММ зафіксувала збільшення кількості випадків порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, включаючи майже 550 вибухів, порівняно з попереднім звітним періодом, коли було зафіксовано приблизно 100 вибухів. Про це йдеться у звіті Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі, оприлюдненому в середу. Місія продовжила контролювати процес розведення сил і засобів у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. І констатувала: свобода пересування спостерігачів була обмежена на всіх трьох ділянках.


Росія вдається до навмисної тактики загострення бойових дій і насильства на сході України з метою посилення переговорних позицій і одержання поступок на свою користь. Про це заявив під час засідання Постійної ради ОБСЄ в четвер представник США при ОБСЄ посол Даніель Байєр, передає «Укрінформ».


«Якщо Росія справді хоче дійти згоди про умови проведення місцевих виборів, про амністію, про особливий статус, а також у питаннях децентралізації, шлях для цього дуже ясний: потрібно припинити атакувати українські сили, вивести важке озброєння й надати повний доступ спостерігачам СММ по всій території України, у тому числі в прикордонному регіоні з Росією», — зазначив Байєр.


Представник США підкреслив: комбіновані російсько-сепаратистські сили продовжують порушувати режим припинення вогню, і відповідальність за це несе безпосередньо російське керівництво.