У неділю, 4 грудня, вранці стало відомо про загибель поліцейських, яких убили свої ж під час спецоперації в Київській області. Трагедія сталася в селищі Княжичі. Там, за офіційною версією МВС, обласна група поліції охорони, яка приїхала на спрацьовування сигналізації, нарвалася на засідку поліції із Києва, котра чатувала банду грабіжників. Унаслідок «дружнього вогню» загинуло 5 осіб: двоє з поліції охорони, двоє оперативників та один працівник спецпідрозділу КОРД (Корпусу оперативно-раптової дії).

 

Першим ЗМІ про трагічну новину на своїй сторінці у Фейсбук повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. За його словами, карний розшук міста Києва працював над затриманням небезпечної банди злочинців, які системно грабували будинки киян і жителів Київської області. «У цю ніч співробітники карного розшуку отримали оперативну інформацію про те, що чергове пограбування може статися в селищі Княжичі. Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділ КОРД. На одній з вулиць селища в споруджуваному приватному будинку були розміщені поліцейські розвідники, завданням яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів», — написав він.


Однак в одному із сусідніх будинків «в автоматичному режимі спрацювала охоронна сигналізація». Йдеться про дачний будинок на вулиці Корнійчука, 22. Поряд із ним розміщена недобудова, де, власне, і велося, за словами радника міністра, приховане стеження.


На місце події прибув наряд держслужби охорони, який помітив і затримав двох поліцейських розвідників. «У той же час група захоплення, судячи з усього, вирішила, що співробітники розвідки потрапили в біду, захоплені злочинцями, які їх виявили, і виїхали на мікроавтобусі на вулицю, де співробітники поліції охорони затримали поліцейських розвідників. Далі між співробітниками поліції охорони та групою захоплення сталася перестрілка, яка забрала п’ять життів», — підсумував він.


Як повідомив ЗМІ речник управління МВС Київської області Микола Жукович, четверо з п’яти загиблих у Княжичах були розстріляні просто в маркованій машині Державної служби охорони.


Самі грабіжники, за інформацією МВС, почули стрілянину і втекли. Їх затримали на шляху до Києва. Правоохоронці стверджують, що троє грабіжників пересувалися на двох великих джипах Toyota Land Cruіser 200.


Увечері 4 грудня виконуючий обов’язки керівника Нацполіції Вадим Троян під час наради з Президентом повідомив, що до складу банди входили декілька осіб, серед яких були вже судимі за розбої та особи, які працювали чи мають стосунок до правоохоронних органів. Також керівник Нацполіції доповів Петру Порошенку про затримання усіх членів злочинного угруповання.


Що відбулося тієї ночі, нині достеменно не відомо. Наразі в Нацполіції не говорять про причини та наслідки інциденту. В коментарі «Голосу України» в прес-службі силового відомства повідомили лише, що деталі трагедії будуть оприлюднені згодом. «Розслідуванням займається прокуратура Київської області. Наразі ми проводимо службову перевірку, результати якої надамо слідчим прокуратури для правової оцінки. Говорити зараз про причини трагедії некоректно. Найближчим часом керівництво відомства надасть ЗМІ всю необхідну інформацію», — повідомили там.


У свою чергу, в прокуратурі Київської області уже повідомили, що наразі встановлюються всі обставини скоєного злочину. «Уже відомо, що 4 грудня 2016 року о 4-й годині ранку в с. Княжичі Броварського району Київської області співробітники Корпусу оперативно-раптової дії Національної поліції України, перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю стосовно співробітників Броварського відділу поліції охорони Управління поліції охорони в Київській області, які разом з двома співробітниками Управління оперативної служби Головного управління Національної поліції у м. Києві, теж перебуваючи на службі, застосували автоматичну зброю у відповідь.

Унаслідок чого загинули 5 співробітників поліції.


Узяв під особистий контроль хід розслідування Президент Петро Порошенко, який провів оперативну нараду із силовиками. «Затримані всі учасники, йдуть безперервні допити, і я сподіваюся, що в дуже короткий термін істина буде встановлена. І ті, хто винен у видачі наказів, які призвели до таких трагічних наслідків, будуть стовідсотково притягнуті до відповідальності», — підкреслив глава країни.

 

Коментар

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій:

«За офіційною версією, після спрацювання сигналізації на місце подій виїхало два наряди поліції охорони. Якщо співробітники карного розшуку не пред’явили поліції охорони свої посвідчення, то, відповідно до п.5.6.3 наказу МВС 1433 від 25.11.2003 року, їх мали затримати як правопорушників. Тобто, застосувати до правопорушників, які перебували на чужій приватній території, примус. В цьому випадку садити в авто охорони затриманих можна було лише в кайданках і після того, як на допомогу прийде другий наряд охорони.


Як правило, згідно з вищезазначеним наказом, наряд має формуватись з трьох, а не двох поліцейських. Інакше водію треба залишати авто для підстраховки свого партнера. Цього не відбулось. Чому? Охорона все ж таки не чекає на допомогу колег і садить «зловмисників» у своє авто. Очевидно, що на заднє сидіння. Чи були кайданки, не відомо, але щось маю сумнів, щоб оперативник карного розшуку захотів проходити через таку принизливу процедуру. І тут з’являється на повній швидкості броньований мікроавтобус КОРДу. З нього виходить начальник відділу — майор, який вочевидь є старшим групи спецпризначенців. Чи був він у бронежилеті, не відомо, але вірогідно, що охоронці вистрелили в нього. І мали законне на це право, оскільки оцінили появу мікроавтобуса, котрий фарами засліплював їм очі, як загрозу своєму життю.


Після цього бійці Корду випустили шквал куль в авто охорони, вже не звертаючи уваги на те, хто там знаходився. Якщо це мало місце, то тоді зрозуміло, чому загинув саме майор, а не рядовий спецпризначенець. Але навіщо КОРД узагалі йшов на контакт з охороною, охорона не чекала на допомогу другого авто і чому офіцери карного розшуку дали себе затримати, мені не зрозуміло. І ще цікаво, а яка адреса будинку, в якому спрацювала сигналізація? Чи були там матеріальні цінності? Хто його власник?»

 

Місце трагедії.


Фото зі сторінки Антона ГЕРАЩЕНКА у Фейсбук.