З таким закликом до всіх громадян і підприємців країни під час відкриття нового торговельного центру в Стамбулі звернувся президент Туреччини Реджеп Ердоган.

 
Він закликав усіх обміняти свої заощадження в іноземній валюті на турецькі ліри або хоча б золото, повідомило турецьке інформаційне агентство Anadolu Agency.


«Це — наше національне надбання, це — корисно для економіки й особисто для кожного. Ви нічого не втратите, не турбуйтеся. А ліра значно зміцниться. Прийшов час підтримати економічну мобілізацію країни, а не стримувати її», — наголосив глава Туреччини.


Першою, буквально в лічені години, відреагувала провідна фондова біржа Туреччини, у заяві якої повідомляється: «З метою підтримки заклику нашого шановного президента Тайїпа Ердогана біржа Стамбула ухвалила рішення перевести всі грошові активи в турецькі ліри й зберігати їх на рахунках у національній валюті».


Якщо в п’ятницю іноземна валюта демонструвала рекордні результати злету (долар доходив до 3,58 ліри, а євро — до 3,81 ліри), то після цього тиждень завершився на позначках курсового обміну в 3,52 і 3,76 ліри відповідно.


Крім того, Ердоган запропонував Ірану, Китаю і Росії використовувати національні валюти при торговельних операціях між собою. Іран і Китай уже пристали на цю пропозицію і готові перейти на нову форму оплати всіх товарів і послуг. «Ми дали відповідні вказівки національним банкам і постараємося вести зовнішньоторговельні відносини бездоларовим шляхом», — заявив президент Туреччини.