26—27 листопада 2016 року в Києві, в спеціально побудованих двох куполах на Троїцькій площі перед НСК «Олімпійський», відбулися широкомасштабні заходи, присвячені інноваціям. Два дні, які об’єднали в собі науково-практичну конференцію та пізнавальні наукові шоу для всієї родини, зібрали в «Домі інновацій» вчених, інноваторів, стартаперів, бізнесменів, студентів і представників влади.


Захід, організований громадською спілкою «Форум українського партнерства», відкрили академік Національної академії наук України, нейрофізіолог Олег Кришталь, бізнесмен і підприємець Ігор Янковський, посол «Sіngularіty Unіversіty» в Україні, керівник «Sіngularіty Kyіv Chapter» Ігор Новіков, засновник громадської організації ІT-волонтерів «SocіalBoost», а також першого в Україні некомерційного інкубатора «1991 Open Data Іncubator» Денис Гурський.


«Інновації мають стати нашою національною ідеєю. У нас талановиті, освічені люди. Завдяки тільки цьому країна може економічно зрости в рази. У зв’язку з тим, що ми маємо обмежені фінансові ресурси, нам потрібно мобілізуватися. І організувати горизонтальну комунікаційну платформу за участю бізнесу, наукового співтовариства, інноваційної спільноти і держави», — переконаний підприємець Ігор Янковський.


З наукової точки зору академік НАНУ, нейрофізіолог Олег Кришталь зазначив, що інновації виникають тільки тоді, коли в суспільстві є певна сума знань, яку, в свою чергу, забезпечує фундаментальна, а не прикладна наука.


Під час конференції стартапери та представники фундаментальної і прикладної науки намагалися разом намітити шляхи розвитку вітчизняних інновацій, заснованих на розробках учених. Кожен розповів свою історію успіху, а також про нові розробки на ринку України, нові технології, які чекають на нас у майбутньому.


У рамках другого дня відбулося наукове свято для всієї родини, на якому кожен відчув себе причетним до науки та інновацій. Організатори подбали про те, щоб наукові шоу змогли відвідати діти-переселенці зі сходу України. «Дім інновацій» довів, що наука може бути цікавою та веселою. Наукові шоу і майстер-класи розважили кожного гостя — нудьгувати не було часу. На відвідувачів чекали магічне шоу «Одна година в Гоґвортсі», «Акустичне шоу», пізнавальне шоу «Навколо світу», «Реактив-шоу», «Експерименти на кухні» і «Космічна подорож». А також майстер-класи «Наукові фокуси», «Оптичні ілюзії», «Слайм-лабораторія», «Наука для Шерлока Холмса».

 

Олег Кришталь, Ігор Янковський, Ігор Новіков, Денис Гурський.



Фото Володимира ШУВАЄВА.