Керівників трьох підрозділів столичної поліції відсторонено від виконання службових обов’язків. А увесь особовий склад, який брав участь в спецоперації, тимчасово не працюватиме. Таку інформацію учора ЗМІ повідомив в. о. голови Нацполіції Вадим Троян.


«Саме розслідування триватиме до кінця тижня. Нині потрібно допитати багато людей і організувати очну ставку. Поки робити якісь висновки ще рано, необхідно дочекатися офіційних результатів службового розслідування. Поки слідство не висувало ніяких звинувачень і підозр ймовірним винуватцям трагедії,    бо це неможливо без експертиз ГПУ», — зазначив він.


Нагадаємо, 4 грудня, вранці стало відомо про загибель поліцейських, яких вбили свої ж під час спецоперації в Київській області. Трагедія сталася в селищі Княжичі. Там, за офіційною версією МВС, обласна група поліції охорони, яка приїхала на спрацьовування сигналізації, нарвалася на засідку поліції з Києва, яка чатувала банду грабіжників. Внаслідок «дружнього вогню» загинули п’ять осіб: двоє з поліції охорони, двоє оперативників та один працівник спеціального призначення «КОРД». Самі грабіжники, за інформацією МВС, почули стрілянину і втекли. Їх затримали на шляху до Києва.


Чому співробітники Управління поліції охорони сприйняли своїх колег за бандитів — нині достеменно невідомо. За повідомленням представників МВС, у всіх були розпізнавальні шеврони. Так само загадкою лишається те, чому загинуло стільки людей? Адже справа дійшла до того, що одні поліцейські розстріляли чотирьох колег у маркованій машині.


Експерти з питань безпеки стверджують: якщо притримуватися офіційної версії слідства, то виходить повна неузгодженість дій під час проведення спецоперації і мінімальна підготовка поліцейських діяти в таких екстремальних ситуаціях. На їх думку, постає низка і інших питань. Зокрема, чому спецоперація була в одному місці, а грабіжників  потім спокійно затримали через декілька годин у Києві. Якщо все було так просто, то, можливо, взагалі не потрібно було її проводити?


«Усі подробиці і причини трагедії слідству потрібно з’ясувати якнайшвидше. Не тільки для того, щоб встановити відповідальних, але й запобігти повторенню ситуації. Без затягування, спекуляцій і намагання когось вигородити. Версій кілька, і вони кардинально протилежні. Від нескоординованості дій різних підрозділів МВС до того, що одні правоохоронці самі ж обкрадали будинки, інші їх викрили, а треті помстилися за перших. Втім, всі спостерігачі сходяться на одному: проблема в слабкій підготовці поліцейських», — заявив учора ЗМІ директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк.