Людей різного віку й професій об’єднала спільна біда. Ці тендітні дівчата й жінки, які просто взяли і створили волонтерській центр «Маскувальна сітка на Вежі», — той самий міцний тил, потрібний для перемоги на передовій. Вони знайшли приміщення в одній із казарм історичної вежі № 4 Київської оборонної фортеці на печерських пагорбах. Спартанські умови, «буржуйка» і фотографії «кіборгів», які наче спостерігають за тим, що відбувається. Під їхнім поглядом уже не посачкуєш, роботу виконуєш на совість. Скільки кілометрів маскувальних сіток, «кікімор» для розвідників виготовили ці волонтери, вже ніхто й не рахує. Крім того, збирають теплі флісові комплекти білизни, шкарпетки, різноманітні ласощі й, звичайно, листи та дитячі малюнки. Волонтер Захарич доставляє все це добро військовім підрозділам у зоні АТО.


— Скоро свята. Чекаємо від усіх небайдужих людей подаруночків для наших чоловіків: вони там також повинні відчути трошки свята, — каже один із координаторів центру Ганна Горбаньова. — А найбільша проблема — нестача вільних рук. Замовлень дуже багато, а плести сітки вже майже нічим. Пошукайте, будь ласка, в своїх шухлядах тканини білого, сірого, бежевого, коричневого та пастельного кольору. Наші дівчатка всі працюють, тому можемо сюди приходити лише після роботи й у вихідні, а цього замало. Ось отримали звістку від бійців 54-ї бригади: «Спасибі нашим янголяткам із «Вежі» за нову сіточку, вона дуже класна. Хочеться, щоб ваш ніжний по-жіночому подвиг в історії не залишився непоміченим».


Їх знає багато хто, працює «сарафанне радіо», Інтернет. Їм невідоме слово «немає». Допомагають усім, кому потрібно. Деякі з їхніх друзів не розуміють такої діяльності, та, напевно, вони й не були друзями. Справжнє перевіряється суворими випробуваннями. «Ми вже залежимо один від одного, — каже волонтер Леся Ткач, — раз не прийдеш, і одразу почнеться ломка. Тут ми знайшли однодумців і справжніх, без хитрощів, друзів».


Приват карта: 5168 7556 1143 2473.
Горбаньова Ганна Вікторівна тел. (067) 490-58-55.


Коментар від координатора центру: «Про всі отримані та витрачені кошти та речі ми обов’язково звітуємо!!! Маємо фінансову книгу, з якою кожен, хто переказав кошти, може ознайомитись у нас на «Вежі».

 

Янголи Печерської вежі Ірина Герасименко, Ірина Корсевська, Ганна Горбаньова, Олеся, Леся Ткач плетуть чергову «красуню» 6Х8 для хлопців із батальйону «Сармат» 56-ї бригади.

 

Теплі шкарпетки від бабусі.


Фото автора.